Оксана Марченко, съпругата на задържания проруски украински политик Виктор Медведчук,

...
Оксана Марченко, съпругата на задържания проруски украински политик Виктор Медведчук,
Коментари Харесай

Жената на Медведчук предложи размяната му за двама британски пленници

Оксана Марченко, брачната половинка на арестувания проруски украински политик Виктор Медведчук, предложи да замени брачна половинка си за английски жители, които съгласно нея са се предали. Запис от апела беше оповестен в канала ѝ в YouTube, заяви news.bg, базирайки се на " Интерфакс ".

" От известия в медиите научих, че Ейдън Еслин и Шон Пинър, които действаха като част от частите на 36-та бригада морска пехота на Въоръжените сили на Украйна в Мариупол, са се предали на въоръжените сили на Русия и ДНР ", сподели Марченко.

Тя се обърна към фамилиите и приятелите на двамата британци с апел да " помолят министър-председателя на вашата страна Борис Джонсън да повлияе на украинското управление и да реализира освобождението на Ейдън и Шон посредством обмена им ". В обособена тирада на британски тя прикани Джонсън да улесни размяната на Медведчук за английски жители.

Официалният представител на съветското външно министерство Мария Захарова разяснява изказването на Марченко в своя Telegram канал в събота.

" Борис Джонсън, който неотдавна е пътувал до Киев, евентуално е наясно със ориста на поданиците. Той няма да се бави в отговора. Лиз Тръс ще ви каже какво по принцип са правили британците там ", сподели Захарова.

Лвовският областен съд наложи запор върху 154 движими и недвижими движимости на семейство Медведчук.

Съдът постанови и превантивна мярка за него - задържане под стража.

Марченко записа преди този момент видеопослание до турския президент Ердоган, в което го моли да спомага за освобождението на брачна половинка ѝ, който съгласно нея е " нелегално държан като пленник на незнайно място ".

Медведчук е измамен под отговорност за държавна измяна по две наказателни каузи.

На 12 май 2021 година на депутата бе връчено обвиняване в държавна измяна и нарушение на законите и обичаите на войната (чл. 111 и член 438 от Наказателния кодекс) по дело за разхищаване на национални запаси в окупирания Крим, откриване на държавна загадка и осъществяване на подривна активност против Украйна. Обвинението по второто дело, така наречен делото за въглища " пристигна през октомври 2021 година, и касае доставката на въглища от краткотрайно окупираните територии и подкрепяне на проруските организации ДНР и ЛНР.

Още в първия ден на съветската инвазия в Украйна стана ясно, че Медведчук е избягал от домашния си арест и се е укрил. На 12 април той бе арестуван.

Тогава ръководителят на Украинската работа за сигурност Иван Баканов съобщи, че съветската ФСБ се е пробвала да трансферира Медведчук първо в Приднестровието, а по-късно в Москва.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР