Окръжният съд в Благоевград отказа да изпълни европейската заповед за

...
Окръжният съд в Благоевград отказа да изпълни европейската заповед за
Коментари Харесай

Съдът отказа да предаде Петричкия Ескобар на Гърция

Окръжният съд в Благоевград отхвърли да извърши европейската заповед за арест, издадена от прокурор от Солун за предаване на гръцките управляващи на Огнян Атанасов от петричкото село Тополница.

Наричаният Петрички Ескобар се търси за разпространяването на високорискови наркотични субстанции. Съдът се базира на обстоятелството, че ЕЗА от 2008 година към този момент един път е обсъждана от нашия съд преди 12 година и е отказано осъществяване. Проблемът бил, че в българският превод е записано, че е издадена въз основа на заповед за арест от следовател в трети отдел на Районен съд - Солун от март 2002 година, а закононарушенията били от края на 2002 година Въпреки че по-късно е направено конкретизиране, че в превода последната цифра на годината е несъзнателно сбъркана, съдът приема, че това е тежък недостатък, а гръцките управляващи не са издали нов, поправен превод за заповедта.

Друг претекст на съда е тежкото здравословно положение на Атанасов. У нас той изтърпява наказване от 15 години затвор за опиати, само че с разпореждане на прокуратурата осъществяването на това наказване е прекъсвано пет пъти заради влошено здравословно положение. Последното разпореждане е от 25 май 2022 година и спирането е за период от три месеца, до 26 август. Причината е още веднъж мощно влошено здравословно положение и претърпяна интервенция. При възможното му стабилизиране в здравословен проект му следва да изтърпи остатъка, който е повече от 10 години, а през това време от дълго време ще е изтекла отминалостта на закононарушенията, за които Гърция го търси.

В същото време гръцката страна е бездействала в осъществяване на пълномощията си по отношение на Атанасов. Той е лежал в гръцки затвор година и половина, до предаването му на българските управляващи на 22 юли 2021 година и все пак там никой не го е потърсил.

Решението на съда в Благоевград предстои на обжалване и протестиране пред Апелативен съд - София.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР