Окръжна прокуратура-Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняем,

...
Окръжна прокуратура-Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу обвиняем,
Коментари Харесай

Съдят мъж за причиняване на смърт на работник по непредпазливост

Окръжна прокуратура-Велико Търново внесе в съда обвинителен акт против обвинен, предизвикал по несъобразителност гибел на служащ.

Обвинението против К.Д. е за това, че на 04.03.2022 година в  с. Ресен, община Велико Търново, в икономически двор, заради немарливо осъществяване на правно-регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха – при работа с колесен трактор, с инсталирано на него устройство „ преден товарач “ (тип „ вила “), нарушил отговорностите си по Наредбата за минималните условия за здравословни и безвредни условия на труд на работните места и при потребление на работното съоръжение.

Обвиняемият не употребявал работното съоръжение по предопределение, като при осъществяване на товарно-разтоварни работи на демонтирани железобетонни панели употребявал колесен трактор, който бил предопределен за преместване на бали. Ползването му по този метод създавало действителна заплаха товарът да падне, заради нестабилност. Също по този начин обвиненият позволил потърпевшият С. Р. да стои в непосредствена непосредственост и в зоната на допустимо рухване на товара при пренасяне на панелите с повдигателно оборудване. Не сложил и не укрепил товара по този начин, че да се обезпечи неговата резистентност при превозване и безвредно манипулиране и преди покачване и пренасяне не ревизирал неговата резистентност и точност на захващане. Така при маневрирането на трактора, товарът изгубил резистентност, изплъзнал се от вилите и паднал върху намиращия се в непосредствена непосредственост С.Р., с което по несъобразителност е била породена гибелта му – закононарушение по член 123, алинея 1 от Наказателен кодекс.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР