Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт

...
Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт
Коментари Харесай

На съд: Двама иманяри спипани с брадва на 3000 години

Окръжна прокуратура – Велико Търново внесе в съда обвинителен акт против двама обвинени за държане на нерегистрирани археологически обекти и метал детектори, предопределени за търсене на артефакти.

Обвинението против П.П. е за това, че на 31 юли 2019 година в Свищов, държал повече от три археологически обекта по смисъла на Закона за културното завещание (ЗКН), които не били разпознати и регистрирани по съответния ред. От негов парцел са конфискувани 35 находки на стойност 413 лв.. Сред тях са оловна апликация и бронзов обков, с датировка XVIII-XIX век, както и 33 бронзови монети от Римската империя, антична и средновековна столетия.

Обвинението против П. Л. за това, че на 31 юли 2019 година в дома си в свищовското село Козловец е държал 6 археологически обекта на стойност 720 лв. – част от бронзов пръстен, бронзов коланен разпределител (XII-XVII век), бронзова секира (3000-1200 година пр.Хр.) и монети от Римската империя.

Двамата обвинени незаконно държали два металотърсача, нерегистрирани по реда на ЗКН и Наредба на Министерство на културата за осъществяване на теренни археологически изследвания, за което знаели, че са предопределени и послужили за търсене на археологически обекти.

Обвиняемите са престъпно проявени и осъждани за държане на културни обекти, които не били разпознати и регистрирани по съответния ред. На 31 юли 2019 г, до момента в който се придвижвали с лек автомобил, иманярите били спрени от полицейски чиновници за инспекция. В колата им били открити металотърсачи и лопати. Същия ден, при претършуване, в жилищата им били открити скъпите старини.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда, заяви „ Борба “.

Снимката е илюстративна
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР