Изминалото денонощие е било най-студеното от началото на тази зима.

...
Изминалото денонощие е било най-студеното от началото на тази зима.
Коментари Харесай

-30° измери жител на родопското село Равногор

Изминалото денонощие е било най-студеното от началото на тази зима. В понеделник сутринта термометрите в Самоков са посочили минус 20 градуса. Днес там още веднъж са отчели най-ниската температура за страната. А гражданин на родопското село Равногор през вчерашния ден е съумял да мери смразяващите близо минус 30 градуса, през днешния ден е било с 6 градуса по-топло.

Вчера сутринта Георги Пашкулев от родопското село Равногор намира живака в термометъра заледен на минус 28 градуса:

" През миналите години е имало и много по-ниски температури и със студа се привиква, проблеми има единствено с колите. "

Според формалните данни на синоптиците, понеделник е бил най-студеният ден за тази зима, като победител в замръзналата ранглиста е Самоков с минус 20 градуса. 

" Всички приказваме за световно стопляне, за какво ни е студено. Такава циркулация се сътвори сега и през последните години забравихме въпреки всичко, че България сме в умерения климатичен пояс на Европа, тъй че е обикновено да има нахлувания на студени въздушни маси, да има такива ниски температури. Да, фактически през последните две зими нямаше температури от порядъка на -15, -20 градуса, само че това не е извънредно събитие за климата на нашата страна ", изясни Красимир Стоев, синоптик в Национален институт по метеорология и хидрология.

А тази заран се следи по този начин наречената температурна инверсия, по върховете беше по-топло, в сравнение с в градовете.

" Където студеният и тежък въздух се задържа, до момента в който във височина имаме транспорт на топъл въздух. Като по върховете тази заран е по-топло, в сравнение с да вземем за пример в София. На Мусала е -5 градуса, а в София тази заран -15 градуса ", сподели още Красимир Стоев, синоптик в Национален институт по метеорология и хидрология.

Въпреки мразовития интервал, се чака и тази зима да е с по-високи от нормалните температури. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР