Окръжен съд – Варна определи най- тежката мярка за неотклонение

...
Окръжен съд – Варна определи най- тежката мярка за неотклонение
Коментари Харесай

Арест за немския гражданин, обвиняем за убийството на морето

Окръжен съд – Варна дефинира най- тежката мярка за неотклонение " задържане под стража “ на 25-годишния немски жител Максимилиан Ш, оповестиха от пресслужбата на институцията. Съдебното съвещание се организира посредством видеоконферентна връзка, защото направения тест за Ковид- 19 на обвинения е дал позитивен резултат.

Максимилиан Ш. е притеглен в качеството на обвинен за ликвидиране на собствен съотечественик в курорта Златни пясъци. Престъплението е осъществено на 10 август 2021г., на паркинг наоколо до хотелски комплекс. Според събраните данни убитият 31-годишен мъж е екскурзиант. Смъртта му е настъпила след нанесен побой, като закононарушението е осъществено по изключително непосилен за жертвата метод и с особена свирепост.

От държавното обвиняване показаха пред съда информация за съдимост на 25-годишния Максимилиан, предоставена от немските управляващи. Видно от нея, той има няколко осъждания, като е търпял и наказване " отнемане от независимост “ за осъществен палеж. От прокуратурата акцентираха, че са налице и данни, че немският жител е правил и други похищения против личността, като преди месец е нанесъл нечовечен побой на мъж в Германия. Спрямо него са били прилагани и насилствени ограничения за лекуване на взаимозависимост към алкохол и наркотични субстанции.

Защитата на Максимилиан Ш. изиска от съда установяване на по-лека мярка за неотклонение с претекста, че заплахата той да се укрие или да извърши закононарушение е хипотетична, а не действителна.

Престъплението, за което е упрекнат немския жител е най- тежкото в Наказателния кодекс. За него законът планува наказване " отнемане от независимост “ за период от 15 до 20г., пожизнен затвор или пожизнен затвор без подмяна.

Според Варненския областен съд, въпреки следствието да е начална фаза, са налични задоволително доказателства да се направи извод за съпричастност на Максимилиан Ш. към повдигнатото обвиняване за ликвидиране. От направената видео-техническата експертиза на записите от околните хотели и разбор на фрагментите е видно държанието на обвинения и това на жертвата. Съдебният състав реши, че следва да се цени и мнението на вещото лице, което се отличава с решителност, че на записите е точно 25-годишния немски жител. Освен това, този извод на вещото лице се поддържа и от конфискуваните материални доказателства – облекла с присъщи зацапвания по тях, както и други движимости, употребени от Максимилиан Ш. и имащи директна връзка с закононарушението.

При осъщественото здравно освидетелстване на немския жител са били установени и характерни увреждания на крайниците му, които могат да бъдат съотнесени към обвиняването и да са породени от побоя над 31-годишния мъж. Като взе поради и показанията на всички очевидци до този миг, съдът реши, че са налице задоволително доказателства, подкрепящи първата изискуема причина – обосновано съмнение за съпричастност. Варненският областен съд счете, че е налице и втората – заплаха да извърши закононарушение, с оглед свидетелството му за съдимост, от което е видно, че Максимилиан е направил в Германия закононарушения против личността, собствеността и превоза. За действителна дефинира правосъдният състав и заплахата, лицето да се укрие, защото за закононарушението в което е упрекнат е планувано наказване от най-малко 15 години затвор.

Поради изложените претекстове, Варненският областен съд реши, че към сегашния миг най- съответната мярка за неотклонение по отношение на Максимилиан Ш. е най- тежката – " задържане под стража “.

Определението на Окръжен съд – Варна предстои на обжалване, като в този случай производството е планувано за 17 август в Апелативен съд – Варна.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР