Окръжен съд – Бургас допусна изпълнение на Европейска заповед за

...
Окръжен съд – Бургас допусна изпълнение на Европейска заповед за
Коментари Харесай

Край на лукса за Полихрон! Австрийските власти се заемат с него

Окръжен съд – Бургас позволи осъществяване на Европейска заповед за арест, издадена от Прокуратурата в град Велс, Австрия, с която се желае предаване на българския жител Полихрон Луков, именуван още Паул Л., на австрийските правосъдни управляващи за осъществяване на наказателно гонене против него. Той е упрекнат за осъществяване на две закононарушения - " предаване на подправени изключително предпазени документи " според § 224а от Наказателен кодекс на Република Австрия и " професионална машинация в огромен размер " според § 146, § 147, алинея 1, ц. 1 и алинея 3, § 148 втори проблем от Наказателен кодекс на Република Австрия.

В хода на правосъдното произвеждане са получени гаранции от австрийските правосъдни управляващи, че при положение на предаване на уличения в осъществено закононарушение Полихрон за наказателно гонене, след вероятно наказание, същият може да бъде върнат в България за изтърпяване на наказването.

Окръжен съд – Бургас постанови своя правосъден акт въз основа на постъпилите по делото Европейски заповеди за арест, спомагателната информация от правосъдните органи на издаващата страна, гаранциите, декларирани от издаващата страна, както и от приобщените в хода на правосъдното произвеждане писмени доказателства.

Съдът откри, че са налице всички предпоставки, планувани в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест за предаване на българския жител Полихрон Луков на издаващата процесните ЕЗА страна членка на Европейския съюз - Република Австрия. Престъпленията не попадат под българската наказателна пълномощия и не е налице прошка. Няма данни българският жител Полихрон  да е осъждан за същите обстоятелства в страна членка на Европейския съюз.

 Във връзка с възраженията на отбраната против допускането на осъществяване на Европейската заповед за арест, свързани с доводите, че желаното лице се употребява с дипломатически имунитет по смисъла на член 29 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки и до момента в който не бъде изпълнена процедурата по член 47, алинея 2 от ЗЕЕЗА, а точно, че " когато способен е орган на друга страна или интернационална организация, съдът неотложно уведомява издаващия орган, с цел да направи искане за лишаване на привилегията или снемане на имунитета. ", същият не следва да бъде предаден на австрийските управляващи, съдът ги откри за неоснователни. За сегашния правосъден състав на Окръжен съд – Бургас, съществуват основателни подозрения, че приобщените по делото документи, открити и конфискувани при осъществените претърсвания на адреси, коли и яхта в гр. Поморие, употребени от Полихрон Луков, сочещи, че той е жител на Федерация Сейнт Китс и Невис и че има качеството на дипломатически сътрудник на Федерация Сейнт Китс и Невис за Европейския съюз, в реалност са неистинен такива. В събраните по делото писмени доказателства и съдържащите се в тях данни се сочи, че желаното лице е роден в гр. Барселона и има испанско поданство, както и, че е роден на същата дата в гр. Брюксел и има белгийско поданство, които условия съгласно съда са явно погрешни. Бургаският областен съд одобри, че по делото не е открито по безспорен метод, че желаното за предаване лице Полихрон Луков се употребява с дипломатически имунитет, заради което и счете, че процедурата по член 47 от ЗЕЕЗА не е използвана в сегашния случай.

Съдът откри, че по делото не са налице данни, въз основа на които да се направи извод, че българският жител Полихрон няма да получи обективен развой от органите на правосъдната власт на Република Австрия.

Окръжен съд - Бургас удостовери и взетата във връзка с Полихрон Луков мярка за неотклонение " Задържане под стража " до фактическото предаване на желаното лице на правосъдните управляващи на Република Австрия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР