Около половин километър е отстоянието на сепарационната зона за движение

...
Около половин километър е отстоянието на сепарационната зона за движение
Коментари Харесай

Експерт: Пътят на корабите е трасиран много близо до брега ни в някои части на Черноморието

Около половин километър е отстоянието на сепарационната зона за придвижване на корабите в региона на Шабла, макари малко по-навътре в морето системата за разделно придвижване на корабите край българското крайбрежие е покрай брега и в правата Варна-Бургас. Този сепарационен морски път, там където е позволено да се плава, е бил избран през 60-те година на предишния век и въпросът за неговото отдалечаване от брега се дискутира от морската общественост, само че не е бил поставян в дневния ред на виновните институции, доколкото знам. Това сподели за Радио Варна кап. Милен Тодоров, шеф на Дирекция „ Ръководство на корабния трафик – Черно море “ в Държавно дружество Пристанищна инфраструктура.

Времето, в което е можело да се предотврати обстановката е извънредно малко, заради дребното разстояние на сепарационната зона от брега

Vera Su се е движил по един нормален маршрут в последния миг, където навлиза в сепарационната зона, е трябвало да направи поворот като завие на юг. Навигаторите на борда са пропуснали този миг, само че там в действителност дистанцията е малко - от последната допустима точка за поворот до брега е към 600-700 метра , в най-хубавия случай, разяснява още кап. Тодоров. Това е отклонениeто му от нормалния морски маршрут. 
Направени са всички опити за връзка с кораба, само че не се е получил никакъв отговор от кораба  
Корабите, които плават в териториалното море и крайбрежните зони се следят от разнообразни институции с разнообразни системи, Системата за ръководство на корабния трафик и от сътрудниците от Гранична полиция, сподели специалистът.
Трафик контролът е забелязал в точния момент придвижването на Vera Su към края на разрешената полоса и е почнал да прави повиквания по радиостанцията , с цел да притегли вниманието на навигаторите на мостика, с цел да може те навреме да си трансформират маршрута и да се отклонят от рисковия курс. Но не са получили отговор от кораба. А тук времето, в което е можело да се предотврати обстановката е извънредно малко, заради дребното разстояние на сепарационната зона от брега. От момента, в който операторът е забелязал, че се движи по същия курс и не прави поворот по сепарацията до мястото, където е затънал действително има 15 мин.

А от края на зоната, където му е разрешено да плава до точката на засядане несъмнено са 2-3 минути. Направени са всички опити за връзка с кораба, само че не се е получил никакъв отговор от кораба.  

На въпроса можели този случай да бъде мотив за смяна на сепарационната зона в българската акватория и тя да бъде преместена на по-голямо разстояние от брега, кап.Милен Тодоров от ДППИ разяснява, че следва вследствие на съответния случай да се създадат разбори и евентуално ще се повдигне въпросът за смяна на маршрутите, само че това е мероприятие което зависи от доста институции. Но самодейността би могла да излезе и от Морската администрация, само че и от еколози. Въпросът е да се извърши обстоен разбор на обстановката и да се образува работна група, която да предложи друго решение, тъй като това е обвързвано и с безвредни дълбочини и проучване характера на дъното, добави специалистът.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР