Около планетата Сатурн обикаля една интересна луна, която се нарича

...
Около планетата Сатурн обикаля една интересна луна, която се нарича
Коментари Харесай

Планините на сатурновата луна Япет са паднали от небето

Около планетата Сатурн обикаля една забавна луна, която се назовава Япет. Япет е относително прочут измежду галактическите почитатели заради две аргументи. Първата е, че още от преди галактическата епоха с телескопична техника е намерено, че двете полукълба на луната са друго оцветени – едното е мрачно, с червеникаво-кафяв нюанс, а другото е бяло.

Другата причина за славата на Япет се дължи на романа на Артър Кларк – “Една Одисея в космоса през 2001 година ”, в който на Япет е ситуиран черен монолит с извънземен генезис. В известния филм със същото име, основан дружно от Артър Кларк и Стенли Кубрик, има смяна и корабът “Дискавъри ” не пътува до системата на Сатурн, а до Юпитер. Тогавашната кинотехнология не е разрешавала да се пресъздадат реалистично пръстените на Сатурн и е имало други органичения, това е една от аргументите за разликите сред книгата и кино лентата. По-нататъшните продължения на галактическите одисеи са продължение на кино лентата и одобряват неговия сюжет за полет само до Юпитер, само че луната Япет към този момент е добила известност.

Човешки галактически транспортен съд, в тази ситуация роботизираният “Касини ”, съумя в действителност да посети Япет неколкократно след навлизането си в орбита към Сатурн през 2004 година, а при огромното сплотяване през 2007 година направи доста детайлни фотоси.

Монолит, несъмнено, не беше открит (макар че ръководителите на задача “Касини ” в НАСА не престават да се майтапят по въпроса, стане ли дума за Япет). Бяха открити обаче други неща от извънреден теоретичен интерес. Оказа се, че на Япет има големи планини. Наистина големи планини, едни от най-високите планини в цялата Слънчева система. Върховете на Екваториалния било се извисяват на 20 километра над повърхността. За съпоставяне на това земният Еверест не е висок даже 9 километра. Планините на Япет са сравними по височина с върха Олимпус на Марс, който е висок 22 километра.

 Iapetus Ridge

Екваториалният било на Япет, сниман от “Касини ” през 2007 година. Credit: NASA/JPL-Caltech

В продължение на много време не се знаеше по какъв начин са се образували тези великански планини. Но през днешния ден, изучавайки данни, получени от “Касини ”, учените имат визия. Планините на Япет са паднали от небето – в дословния смисъл на думата.

Новите изводи са оповестени на arXiv, въпреки че самата публикация към момента не е предходна през двойното рецензиране, което е особено за научния развой.

Вероятно планините в действителност са паднали от небето, или по-точно от космоса, само че учените отиват и една крачка по-напред в своите догатки. Те имат вяра, че към Япет е имало система от пръстени в далечното минало.

Знаем, че всяка една от планетите – колоси имат пръстени – Юпитер, Сатурн, Уран и Нептун, само че пръстените към техните спътници са извънредно рядко събитие. Само за една луна се знае да има система от пръстени – и това е луната Рея на Сатурн.

Ако обаче и Япет е имал пръстени, това трансформира коренно нашите възгледи за това по какъв начин еволюират луните в планетарните системи.

Предположенията за външния генезис на планините на Япет се базират на 3D модели, които проучват видовете върхове на екваториалния било. Наблюденията не съответстват с това, което се чака, в случай че хребетите са се формирали под дейностите на интензивност на самата луна, да вземем за пример вулканизъм.

Според екипа в допълнение доказателство за външния генезис на планините е неправилната орбита на Япет, както и това, че тя постоянно е ориентирана с едната си страна към Сатурн.

Япет е забавна луна, въпреки и на нея да няма извънземни монолити. Тепърва ще разгадаваме нейните загадки.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР