До лятото боевете в зоната на СВО се засилиха. ВСУ

...
До лятото боевете в зоната на СВО се засилиха. ВСУ
Коментари Харесай

Нова тактика: за какво се готви руската войска

До лятото боевете в зоната на СВО се ускориха. ВСУ се пробват да изтласкат съветските войски от оформящата се санитарна зона в северната част на Харковска област. Битки се водят и в други посоки. За ситуацията на фронта - в материала.

Северен вятър

Харковският сектор от линията на фронта към момента е най-горещ. На 10 май групата „ Север “ мина в нахлуване тук в две посоки - към Волчанск и Липци, значими логистични центрове. Имаше и артилерийски позиции на ВСУ, които обстрелваха съветски градове.

Първоначално Укровермахтът, очевидно покварен от точните попадения на гаубици и безпилотни самолети, на практика не оказа опозиция. Само за няколко дни руснаците освободиха повече от 10 обитаеми места. След това обаче темпото се забави.

През втората половина на май Киев трансферира запаси от тила и от други сектори на фронта на север от региона на Харков. В това направление бяха трансферирани най-боеспособните и стимулирани елементи и съединения, в това число елитните 82-ра въздушно-десантна и 36-а бригада на морската пехота, 71-ва егерска бригада, както и подразделения за сигурност на Генералния щаб. За задачите на това предислоциране бяха разкрити сектори от фронта край Херсон, Часов Яр, Работино и Донецк. Напредването на съветските войски се забави, значително заради всеобщото потребление на БПЛА.

„ Врагът има доста дронове и ги употребява доста интензивно “, сподели офицер от групата „ Север “ с позивна „ Спортиста “. “Не щадят дронове даже и на обособени пехотинци, само че ние също не бездействаме и ги удряме с всичко, което имаме, врагът евентуално ще се опита да ни изтласка от заетите ни позиции и рано или късно ще контраатакува ”, добавя той.

След като получи позволение от страните от НАТО да употребява западно високопрецизно оръжие на съветска територия, ВСУ започнаха да изстрелват ракети АТАКМС по граничната зона. Те са ориентирани към щабове, хранилища за муниции, летища, пунктове за непрекъсната и краткотрайна дислокация на войски. Противовъздушна отбрана обаче прихваща множеството ракети.

По сходен метод с масирани офанзиви в тила преди година стартира украинската контраатака в Запорожието. Тогава нямаха триумф. Най-вероятно в този момент нищо няма да излезе.

В момента ВСУ се пробват да възстановят обстановката в централните региони на Волчанск. Боеве се водят и в покрайнините на Липци.

Руската войска употребява същата тактичност като в Авдеевка: незабавно щом предните елементи срещнат сериозна опозиция, те отстъпват, а по разпознатите цели се нанасят масирани офанзиви с артилерия и управляеми бомби. Едва по-късно пехотата продължава напред. Този развой е муден, само че разрешава да се опази личната жива сили, като в същото време „ се изтощава “ защитния капацитет на врага.

Взеха Уманское

Промени има и в Донецко направление. Наскоро Министерството на защитата заяви за освобождението на село Уманское, на 18 километра северозападно от покрайнините на столицата на ДНР. Сега фронтът минава на 12 километра западно от Авдеевка, по линията Уманское - Нетайлово.

Следващата цел в този регион е Карловка. Поемането на надзор над този значим опорен пункт и логистичен център на ВСУ ще ни разреши да заобиколим Карловското водохранилище от юг и да се доближим до границите по линията Покровск-Селидово-Курахово.

Под Часов Яр обстановката като цяло е същата. Продължава щурмът на източните околности, като последователно обгръща микрорайон “Канал ”. Освобождаването на този град ще отвори пътя от североизток към Константиновка, южния фланг на последната отбранителна линия на ВСУ в Донбас: Константиновка-Дружковка-Краматорск-Славянск.

На юг напредналите елементи навлязоха в Парасковиевка и избухнаха улични борби. Тук задачата е още веднъж Константиновка на значимата автомагистрала Маринка-Угледар.

Както знаете, Угледар е ситуиран на рид. Опитаха да го щурмуват от юг, от Павловка, само че несполучливо. Очевидно в този момент командването реши да влезе от североизток.

Фронтът е раздължен

На Времевския перваз, границата на Запорожка област и ДНР, групировката „ Восток “ последователно връща териториите, окупирани от ВСУ при миналогодишното контранастъпление. Боевете се водят покрай селата Урожайное и Старомайорское. Тук е мъчно да се отбранява, защото тези села са унищожени до основи. На процедура няма скривалище от компактен артилерийски огън или ловуващи дронове.

В Запорожко направление няма промени. Противникът заема позиции северно от Работино и северозападно от Вербовое, употребявайки интензивно касетъчни муниции, което доста усложнява прехвърлянето на спомагателни сили към фронта.

Украинските медии обаче оповестиха, че Киев построява нова отбранителна линия в региона, опасявайки се, че Москва ще нанесе основния удар тук.

В Херсонско направление въздушно-десантните и морски елементи разчистват острови в заливната равнина на Днепър. В същото време ВСУ се пробват да основат нови точки на напрежение на десния бряг след изтеглянето от Кринки. И по този начин, оня ден те се пробваха да стоварят войски покрай село Днепряни, само че врагът беше видян в точния момент и погубен.

Най-общо казано, украинските сили в този момент са разтегнати на оптимален потенциал, няма останали обилни запаси. Пробив на защитата в един от секторите заплашва срив на фронта. Разбира се, съдружниците на Киев желаят да предотвратят това и да дават на ВСУ разследващи данни за всички придвижвания на съветски войски. Следващите месеци ще покажат дали това ще помогне.

Превод : В. Сергеев

Гласувайте за " ЛЕВИЦАТА! " с бюлетина № 19 и преференция 104 в 25 МИР-София



Гласувайте в 10 МИР-Кюстендил за " ЛЕВИЦАТА! " с бюлетина № 19 и преференция 101 



Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед3474Д-р Цветеслава Гълъбова: В областите Монтана и Видин няма денонощна аптека, само че има 12 денонощни казинаАлтернативен Поглед2582Валери Жаблянов: Голяма част от днешната европейска левица е проводник на провоенни ползи в ЕвропаАлтернативен Поглед3927Борис Иванов: Да не се окаже, че " Солидарна България " са крадци на ляво доверие!?Коментарен Поглед31256Доц. Валентин Вацев: В България е цялостно с летни социалисти, които през зимата стават десни либералиАлтернативен Поглед10175Валери Жаблянов, Костадин Паскалев: " ЛЕВИЦАТА! " в Пловдив - диалог за България и за бъдещето на ЕСАлтернативен Поглед206377Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воляАлтернативен Поглед121237Горещ коме
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР