Около 906 милиона лева нараства общата стойност на кредитите, които

...
Около 906 милиона лева нараства общата стойност на кредитите, които
Коментари Харесай

Кредити за още 900 млн. са с частичен мораториум

Около 906 милиона лв. нараства общата стойност на заемите, които са обект на непълен мораториум поради рецесията от Covid-19. Изменението е към септември по отношение на юни, сочат данните на Българска народна банка.

В края на деветия месец на годината изтече срокът за отлагане на заеми, а към края на интервала общата стойност на заемите, които краткотрайно не се изплащат или се изплащат отчасти, е над 9 милиарда лв..

Спрямо август има минимално понижение на общата сума на отсрочените отговорности – с 48 милиона лв., сочат още данните на Българска народна банка. Причините за спада са две – или от кредитополучатели, които непринудено са се отказали от опцията за краткотраен мораториум върху отговорностите им, или поради такива отсрочки, чиито интервал е завършил.

Към септември брутният размер на необслужваните заеми и задатъци надвишава 5 милиарда и 800 милиона лв., което прави 7,78 на 100 от всички заеми и задатъци в системата. Показателят бележи понижение по отношение на август, когато процентът е над осем.

И заемите, и депозитите в системата не престават да порастват, въпреки и с мудни темпове. Печалбата към края на септември е малко над 700 милиона лв. общо за системата при над един милиард и 200 милиона лв. през същия месец на миналата година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР