Около 65% от общинската пътна инфраструктура е в критично и

...
Около 65% от общинската пътна инфраструктура е в критично и
Коментари Харесай

Нов кмет, нова такса смет

Около 65% от общинската пътна инфраструктура е в сериозно и неприятно положение, заради хроничното недофинансиране, споделят от националното съдружие на общините.

© Николай Дойчинов - Няколко огромни общини към този момент дадоха поръчка за нарастване на локални налози и такси.

- Една от основателните аргументи e увеличената такса за депониране, a друга по-опортюнистична - първата година след избори налози се подвигат по-лесно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики - В по-дългосрочен проект обаче е нужна промяна за повече финансова независимост на общините. В противоположен случай те ще не престават да са мощно подвластни от това кой е на власт.

" Когато влязох в общината, ме чакаше квалифицирано предложение за повдигане на налога върху транспортните средства, само че към този момент то е спряно. Не мога да взема управническо решение за увеличението му сега в случай, че огромна част от града е разкопана поради стартирани огромни поправки. " Така разказва началото на мандата си новоизбраният кмет на Русе Пенчо Милков. Той добавя, че неговият метод ще е различен, тъй като желае да постъпи отговорно - първо ще потърси запаси за оптимизация на приходите и разноските в общината, преди да пристъпи към повдигане на данъчната тежест. И дава образец - част от наемите, на които се отдава общинско имущество, са прекомерно ниски. В същото време в бюджета на община Русе за следващата година се обрисува дефицит от към 4.5 млн. лева От думите на Милков се схваща, че огромна част от минуса идва от нарасналата ставка на отчисленията към Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ), изисквани при депониране на боклуци, когато няма построена сепарираща и компостираща апаратура. За 2020 година таксата се подвига с съвсем две трети до 95 лева на звук, ще пораства и през идващите години.

Русе не е изолиран случай. С казуса се сблъскват огромна част от локалните управи и това е една от аргументите доста от тях да желаят повдигане на налози или такса боклук през 2020 година А и в първата година от мандата е по-лесно да се усилва данъчната тежест и доста от кметовете са решили да се възползват от момента. Още повече че тук-там ставките не са пипани години наред, личният запас на кметствата е стеснен, а в допълнение - страната разпорежда от ден на ден задължения на локалните управляващи, за които най-малкото е необходим по-голям административен потенциал. Финансовият министър Владислав Горанов също на няколко пъти даде да се разбере, че общините би трябвало да потърсят метод да усилят личните си доходи и да не разчитат изключително на държавния бюджет, в случай че желаят да разполагат с повече средства за локални политики.
София, Пловдив, Габрово

Заявки за нарастване на локални налози и/или такса битови боклуци към този момент подадоха някои от огромните общини. Сред тях са София, Пловдив, Габрово, Хасково, Димитровград. На места се ревизира нагоре налог здания, в други - данъкът за по-мощните коли, както и на тези без или със ниски екостандарти. Друга част подвигат единствено такса боклук.

" Ще увеличим единствено такса боклук поради по-високите отчисления към Регионална инспекция за опазване на околната среда. Увеличението няма да покрие разноските и ще би трябвало да ги компенсираме с други доходи ", споделя Иво Димитров, кмет на Димитровград и зам-председател на Националното съдружие на общините в България (НСОРБ). Той добавя, че дефицитът в бюджета им за следващата година е в размер на 1.2 млн. лева Пак по същата причина се оказа, че такса боклук в Пловдив ще скочи двойно, макар че в предизборната си акция новият кмет Здравко Димитров обещаваше намаляване на налози.

" Тези отчисления за Регионална инспекция за опазване на околната среда са като гюле на глезена за общините и нашият апел е растежът им да спре и да останат на равнищата от 2020 година ", споделя Пенчо Милков. Той дава образец с Русе – в случай че следващата година градът би трябвало да отдели 3.5 млн. лева за тази такса, година по-късно сумата ще е съвсем 6 млн. лева на фона общи доходи от 42 млн. лева

От НСОРБ показват, че при равни други условия тези " резервирани " средства по Закона за ръководство на отпадъците ще образуват над 50% от постъпленията от такса битови боклуци. При неплащане на отчислението кметовете подлежат на административни наказания. " Драстично понижение на количеството депонирани боклуци няма по какъв начин да бъде реализирано за няколко месеца, защото то изисква сериозна инфраструктура, която сега е в развой на създаване и ще стартира да действа в цялата си систематична съгласуваност едвам през 2021 година ", допълват от сдружението.

С различен претекст община Габрово пристъпва по-радикално и мисли да усили налога върху парцелите, този върху транспортните средства, както и налога при придобиване на имущество. " Всяка година още през септември хората в общината, които дават отговор за локални налози, са подготвени със сметките за идната година и те не се въздействат от избори или от апелите на някой. При нас главният претекст е повишение на личните доходи на общината ", споделя Мария Йозова, шеф Местни налози в Габрово. Тя добавя, че на общините са предоставени доста задължения, а за тях няма финансово поръчителство. И добавя, че даже и след нарастването на ставките те ще са под междинното за страната, защото не са били ревизирани с години.

На този декор оповестеното от кмета на София Йорданка Фандъкова да се повиши налога за по-стари и по-мощни коли наподобява друго. Столицата няма проблем с вързване на бюджета, а мярката се брандира главно като осъществяване на политика към по-добра градска среда и по-чист въздух. Обещанието е и спомагателните приходи да са в тези посоки. Тази обосновка обаче не може да се предложи към другото желано от Фандъкова повишаване - на налога за прекачване на имущество.

Това не значи, че всички локални управи мислят в посока растеж на данъчната тежест. Както показват от НСОРБ – планове за нарастване или намаляване на локални налози и такси засягат под 10% от всички 265 общини, в случай че се съди по медийните изявления досега.

В малко по-дълъг небосвод

" Дори и да приемем, че могат да се създадат избрани промени при имуществените налози – във връзка с данъчната основа и оценките на парцелите, то този инструмент надали може да изиграе решаващата роля за повишение финансовата автономия на общините ", показват в собствен разбор на общинските финанси от Института за пазарна стопанска система. А зад този извод стоят съответни цифри – личните доходи на общините са под 40% (а в някои дребни общини и под 20%) от общите приходи. За останалото се разчита главно на прехвърляния от страната и на еврофондове. Но пък общините могат да ръководят едвам 12% от прехвърлянията от централния бюджет за локални политики.

Затова и от сдружението, а и от ИПИ упорстват 2 процентни пункта от налог общ приход, които събира страната, да бъдат пренасочвани към общините. Това е към 800 млн. лева спомагателен запас на година, който може да се влее в общинските бюджети.

" Целта на сходна мярка е всеки един кмет да има тласък да работи в посока привличане на вложения и възстановяване на локалния бизнес климат ", споделя Иво Димитров и добавя, че финансирането за делегирани от страната действия не всеки път съумява да реализира стремежи резултат, тъй като то не е съобразено с локалните особености.

Управляващите обаче към този момент дадоха да се разбере, че сходна смяна няма да се случи в мандата на този кабинет. А и съгласно някои анализатори преди този момент ще е нужна различен тип административна промяна. " Едно механично преотстъпване на 2 процентни пункта на налог общ приход няма да работи. Теоретично преди този момент би трябвало да има уедряване на общини, само че това е и политически въпрос и затова никой не би се захванал с сходна промяна ", споделя представител на ръководещото болшинство. Затова съгласно него сега се мисли по-скоро в посока споделени услуги в границите на една област или регион. Например една огромна община може да прави всички услуги за жители и компании, по-малката в орбитата й да поеме 50% от тях, а най-малките общини да оферират единствено 10% от услугите. Така по-малките обитаеми места ще пестят от администрация.

Пенчо Милков има друга концепция - съгласно него централната власт на равнище министерства може да помогне на дребните общини, като им дава ясни и точни инструкции по другите планове и по този начин им спести от администрация или наемане на скъпи външни консултанти. Но както споделя и кметът на Димитровград, това е спор, който по този начин или другояче би трябвало да се организира. " Решението е и политическо и има доста условности. Но общините стават все по-зависими от централната власт ", добавя Димитров. Спешна потребност от смяна

Ако има въпрос, по който локална и централна власт да са на едно мнение, то той е обвързван с данъчните оценки на парцелите и по-точно методът им на пресмятане. Формулата е записана в Закона за локалните налози и такси и какво тъкмо ще " изплюе " като дължима сума значително зависи от категорията на съответното обитаемо място. Тази формула обаче не е пипана от 1997 година Логично, както показват и от НСОРБ - данъчните оценки на доста места се разминават значително с действителните цени на парцелите. Според тях това се дължи най-вече на коефициента за местонахождение и на отпадналата наредба от 2007 година, която е разрешавала данъчната оценка да може да се променя, когато показателят на пазарните стойности на недвижимите парцели (по данни на НСИ) се усили или понижи с повече от 20%. Представител на ръководещите разяснява, че към този момент е основана работна група, която да се опита да осъвремени формулата и да потърси механизъм за нейното автоматизирано осъвременяване съгласно пазарната обстановка към съответния миг.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР