Около 50 на сто спад в производството на козунак за

...
Около 50 на сто спад в производството на козунак за
Коментари Харесай

Козунако…липсис: Кризата удари жестоко обредния хляб на Великден, българите се хванаха за главите

Около 50 на 100 спад в производството на козунак за Великден спрямо миналогодишния празник чака ръководителят на Регионалният съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в Добрич Тошко Няголов.

При поскъпналите първични материали елементарен козунак от 500 грама – единствено с локум, към този момент излиза 4.00-4.20 лв. при 2.20-2.50 лв. преди година, и потреблението понижава, разяснява за Българска телеграфна агенция ръководителят на браншовата организация.

По думите му, самият той ще се откаже от производството на домакински козунак, който се меси с същинско прясно мляко, свинска мехлем и олио, като се прибавят стафиди, портокалови корички, шоколадови капки.

При калкулирана цена от 9-10 лв. за брой надали ще има кой да го купи и трудът ни ще отиде напразно, сподели Няголов.
Председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите уточни, че брашното за сладкия самун към този момент се търгува по 1260 лв. за звук при 740 лв. по Нова година. Дори локумът е с нов етикет – вместо 1.80 лв. в този момент е 4.00 лв. за кг.

В козунака най-вече се влага олио, което при доставките на едро върви по 6.10 лв. за литър, изрежда Няголов като прибавя, че изобщо не разяснява повишаването на еленергията и горивата.

Според ръководителя на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в тази пазарна обстановка множеството браншовици ще понижат производството и ще лимитират асортимента до най-обикновен козунак, колкото потребителите да спазят на трапезата символиката на празника.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР