Около 50 души, взети от палестинското движение Хамас за заложници,

...
Около 50 души, взети от палестинското движение Хамас за заложници,
Коментари Харесай

"Хамас": Около 50 заложници са загинали при израелските удари по Газа

Около 50 души, взети от палестинското придвижване " Хамас " за заложници, са починали при израелските удари по Газа, съобщи Абу Обейда, представител на Бригадите " Изедин ал Касам ", военното крило на " Хамас ", съобщи Ройтерс, като се базира на обява в профила на " Изедин ал Касам " в обществената мрежа " Телеграм ".

Говорителят не даде повече детайлности.

Ройтерс отбелязва, че не е в положение да ревизира изнесените данни.

Външният министър на Палестинската автономност (ПА) заяви пред кореспонденти, че ПА няма да се меси в следствието на Международния углавен съд (МНС) на изненадващото нахлуване на " Хамас " против Южен Израел на 7 октомври и ще поддържа цялостната инспекция на съда на всички дейности в палестинските територии, съобщи Асошиейтед прес.

Съдът в Хага проверява и води каузи за военни закононарушения, геноцид и закононарушения против човечеството. Палестинският външен министър Рияд ал Малики се срещна два пъти с основния прокурор Карим Хан по време на двудневното си посещаване в Нидерландия, на което той се насочи, с цел да активизира поддръжка за следствие на МНС.

Помолен от публицисти да разяснява дали ще поддържа следствие и на нападението на " Хамас " от 7 октомври против Южен Израел, той сподели, че ПА няма да се меси. " Не можем да споделяме: " разследвайте тук, само че не разследвайте там ", сподели Малики.

МНС стартира следствие през 2021 година на хипотетични закононарушения в палестинските територии, чийто главен предмет бяха военните интервенции против палестинските бойци в линията Газа и разширението на еврейските селища в Източен Йерусалим и на окупирания Западен бряг.

Миналата седмица Хан удостовери, че мандатът му ще обхване и палестинците, направили закононарушения против израелци. Макар и провокирано от предходния огромен спор в Газа, следствието може да проучва изказвания за военни закононарушения и от сегашната война сред Израел и " Хамас ".

Според Израел МНС не има никаква пълномощия в спора, тъй като Палестина не е самостоятелна суверенна страна. Израел не е страна по контракта за основаването на Международния углавен съд и не е измежду 123-те страни, членуващи в него, съобщи Българска телеграфна агенция.

След визитата си в съда Малики разгласи, че Израел води война на възмездие против Газа, която е в прорез с интернационалното право. " Тя няма друга действителна цел с изключение на цялостното заличаване на всяко обитаемо място в Газа ", сподели той.

Той прикани международните водачи да поддържат резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации, импортирана от арабските страни и призоваваща за прекъсване на огъня, което да разреши в Газа да влезе филантропична помощ.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР