Законът за чуждестранното влияние, вдъхновен от законодателството, прието в Русия

...
Законът за чуждестранното влияние, вдъхновен от законодателството, прието в Русия
Коментари Харесай

ЕС обмисля замразяване на молбата на Грузия за членство

Законът за " задграничното въздействие ", въодушевен от законодателството, признато в Русия за репресии против опозицията, беше признат през вчерашния ден на последно четене от грузинските депутати.

Демонстрациите против закона, който е ориентиран против финансирани от чужбина медии и неправителствени организации, не престават към този момент повече от месец.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, говорейки от името на Европейската комисия, прикани Грузия да " отдръпна " текста, който съгласно него опонира на " главните полезности и стандарти " на Европейския съюз.

Приемането на закона, макар хилядите стачкуващи пред Народното събрание, има " негативно влияние " върху процеса на присъединение на кавказката страна към Европейски Съюз, означи той в официално съобщение.

Грузия е формален претендент за присъединение към Европейски Съюз от декември 2023 г. Вестник " Файненшъл таймс " заяви, цитирайки чиновници на европейските институции, че в случай че законът за " задграничното въздействие " бъде признат, Европейски Съюз може да замрази кандидатурата на Грузия за участие.

Според цитираните източници, решението на Брюксел за начало на договаряния за участие с Тбилиси най-вероятно ще бъде отсрочено за неустановен период, в случай че противоречивият закон влезе в действие.

Грузия също по този начин се стреми да се причисли към НАТО, а пактът от своя страна осъди закона като " стъпка в неверна посока ".

Приемането на този закон " отдалечава " Грузия от нейната " европейска и евро-атлантическа интеграция ", съобщи говорителката на НАТО Фара Дахлала. " Призоваваме Грузия да промени курса и да зачита правото на кротичък митинг ", добави тя в обществената мрежа " Екс ".

" Дълбоко страдание " за приемането на закона изрази и висшият комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Фолкер Тюрк.

" Властите и законодателите избраха да подценен многочислените предизвестия на правозащитниците и на организациите, представляващи гражданското общество. В резултат на това свободата на словото и правото на свободно сдружаване са мощно застрашени ", уточни комисарят в позицията си.

Очаква се грузинската президентка Саломе Зурабишвили, проевропейски настроена и някогашен френски посланик, която е в открит спор с държавното управление, да наложи несъгласие на закона, само че ръководещата партия " Грузинска фантазия " твърди, че разполага с задоволително депутати, с цел да го преодолее, показва Франс прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР