Meta - компанията майка на Facebook, трябва да плати над

...
Meta - компанията майка на Facebook, трябва да плати над
Коментари Харесай

Евродепутат осъди Meta за над 27 хил. евро заради shadowban над публикациите му

Meta - компанията майка на Фейсбук, би трябвало да заплати над 27 хиляди евро обезщетение на белгийския евродепутат Том Вандендрише поради това, че е наложила " сенчесто заглушаване " /shadowban/ на негови изявления.

Т.нар. shadowban е процедура, при която наличието на съответен консуматор се блокира отчасти и не се популяризира в логаритъма, като от време на време осъденият може даже да не подозира за това.

Meta е лимитирала обсега на наличието от страницата на Вандендрише, който е член на Европейския парламент от крайнодясната партия Vlaams Belang и групата " Идентичност и народна власт ", защото съгласно софтуерният колос изявленията са нарушавали главните политики на Фейсбук, в това число за потребление на език на омразата.

Евродепутатът оспорва това решение и съумява да завоюва делото. Белгийският съд постанови, че при налагането на наказания за изявления в тази ситуация Meta не е работила " добросъвестно ". В решението на съда се отбелязва още, че потребителите на обществена мрежа нямат задоволително гаранции в случаите, в които Фейсбук ползва такива ограничения. Действията на Meta също по този начин нарушават политиката на Европейски Съюз за отбрана на данните - GDPR, споделя съдът в Белгия.

" Първа победа против огромните технологии ", съобщи крайнодестният политик в профила си в X, като добави, че ще направи всичко допустимо, с цел да " възвърне свободата на изложение в обществените медии ".

Технологичният колос в този момент ще би трябвало да изплати обезщетение на евродепутата. То е в размер на разноските за реклама, които Вандендрише е направил, с цел да се опита да компенсира резултата от заглушаването. Те възлизат на 27 279 евро. Освен това компанията ще би трябвало да заплати спомагателни 500 евро поради нанесени вреди по репутацията на белгийския представител в Екологичен потенциал.

Случаят е единствено един от образците за комплицираните въпроси, свързани с модерирането на онлайн наличие в обществените мрежи.

Решението на съда идва единствено дни преди в Белгия да се проведат избори 3 в 1 - за федерален парламент, за локална власт и за Европейския парламент. Предварителните прогнози са, че Вандендрише още веднъж ще бъде евродепутат, защото е лидер на листата на своята партия " Vlaams Belang ".

 

     

 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР