Около 5-сантиметров хляб, който обаче е опечен през далечната 1817

...
Около 5-сантиметров хляб, който обаче е опечен през далечната 1817
Коментари Харесай

Двестагодишен хляб се предава в баварски род вече няколко поколения

Около 5-сантиметров самун, който обаче е опечен през далечната 1817 година, се предава в семейство Лерфт от Бавария като старинна светиня. Почти 200 години семейството съхранява хляба.

Въпреки че преди два века размерите му не са били толкоз скромни, през днешния ден той е единствено 5 сантиметра. Понеже през 1817 година брашното е било недостиг, за омесването на хляба са употребявани още тебешир и пясък.

Той е бил завит в амбалажна хартия, която също се пази от 73-годишната баба, която от своя страна, ще го съобщи на идващия най-възрастен човек от рода Лерфт.

Във времето, когато е приготвено, хлебчето е коствало 4 пфенинга, което през днешния ден се равнява на 40 евро.

 Двестагодишен самун се предава в баварски жанр към този момент няколко генерации

Причината за високата цена е неналичието на пшеница в тази година. Заради изригване на индонезийския вулкан Сумбава в цяла Европа и на доста места по света настъпил изострен дефицит на храна.

Изхвърлената пепел е засенчила Слънцето, а температурата е паднала, което е навредило на реколтата за годината. По тази причина на готвачите се налагало да търсят заместители на пшеничното брашно, с цел да омесят хляба.

200-годишната антика в Бавария може да се окаже най-стария самун, която свидетелства за това събитие. Той е напълно дребна ролка и носи щемпел с годината на производството си 1817.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР