Около 5 процента ръст се очаква през този зимен туристически

...
Около 5 процента ръст се очаква през този зимен туристически
Коментари Харесай

Прогнозират 5% ръст за зимния туристически сезон

Около 5 % растеж се чака през този зимен туристически сезон освен за района на Пампорово и Чепеларе, само че и за туристическия отрасъл в зимния туризъм. Това предвижда на конференция в Чепеларе заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тя участва на церемонията за разкриване на ски сезона в Чепеларе.

Стремежът е освен да има сполучлив зимен сезон, само че и България да се утвърждава като дестинация в четирите сезона, добави Ирена Георгиева. Прогнозите за упования растеж се базират съгласно заместник-министър Георгиева на информация от туроператори, от курортния комплекс и данни от ранните записвания. Статистическите систематизирания демонстрират, че в местата за настаняване в Пампорово и района от януари до октомври са отседнали над 113 000 туристи с повече от 356 000 нощувки и приходи от нощувки, надхвърлящи 15.5 млн. лева

 
Отчетеният растеж за 10-те месеца е 13.6 на 100 по отношение на същия интервал на миналата година. Това е добър резултат освен за зимния, само че и за целия интервал до октомври, съгласно Ирена Георгиева. Според нея е позитивна е и статистиката, че над 65 % от посетителите са български туристи.

Относно задграничните клиенти, следи се нараснал интерес от прилежащите страни като Сърбия, Македония и Румъния. Интерес има от по-далечни дестинации като Израел и Ирландия, обичайно и от Гърция. По отношение на зимните ни курорти имаме висок интерес от Англия, Ирландия и в по-малка степен от обичайния пазар Германия, разяснява Ирена Георгиева. По нейна оценка максимален размер на задгранични туристи се регистрира от прилежащите страни. Турски туристи също имат избран интерес към дестинацията и към Пампорово съгласно заместник- министър Георгиева. Тя посочи, че се работи доста интензивно по въпроса за облекчение на визовия режим за турските туристи.

 
Според нея като международна наклонност в туризма се откроява фокусирането към локалната кулинария, локалната специфичност и традиции, а Чепеларе се вписва доста добре в тези упования и търсения на туристите.-->
 
Обединението на двете ски зони - Пампорово и Мечи чал - даде сериозен подтик за развиването на туризма в община Чепеларе както през зимата, по този начин и през летния интервал, разяснява кметът на града Славка Чакърова. Тя добави, че туристическата писта в Мечи чал още веднъж е в чудесно положение, възобновена след вредите, нанесени от естественото злополучие през лятото. Възстановяването на ски трасето е станало допустимо с бюджетно финансиране от 113 хиляди лв., отпуснати от държавното управление, посочи кметът. И през този зимен сезон скиорите ще имат достъп до Пампорово и Мечи чал с една обща въжен превоз карта. Връзката сред двете ски зони към този момент е с пътуващи по разписание безвъзмездни ски бусове, а в бъдеще се възнамерява свързването им с въжен превоз.


 
Хотелите в община Чепеларе разполагат с почти 2000 кревати, без да се включват местата за настаняване в Пампорово. В Пампорово хотелските кревати са близо 12 000 на територията и на двете общини, в които е ситуиран курортът - Смолян и Чепеларе.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР