Около 33,9 милиона лаптопа са пуснати на световния пазар през

...
Около 33,9 милиона лаптопа са пуснати на световния пазар през
Коментари Харесай

Прогнозират двуцифрен спад в продажбите на лаптопи през 2023


Около 33,9 милиона преносимия компютър са пуснати на международния пазар през първото тримесечие
(снимка: CC0 Public Domain)

Анализаторите предизвестяват за двуцифрен спад в доставките на преносими компютри през 2023 г одина. Новата прогноза е в унисон с влошената обстановка на целия пазар на компютри и осведомителни технологии, съгласно отчетите на няколко проучвателен компании.

След внезапен спад през януари-март 2023 година, световните доставки на преносими компютри ще се върнат към тримесечен растеж през април-юни, предвижда TrendForce. Експертите обаче предизвестиха, че годишната динамичност ще остане негативна. Освен това, заради продължаващите отрицателни фактори, пазарът на преносими компютри евентуално ще претъпри двуцифрено понижение за цялата година.
още по темата
Според оценки на TrendForce, към 33,9 милиона преносимия компютър са били пуснати на международния пазар през първото тримесечие. Това е с 13% по-малко от предходното тримесечие и с 39% по-малко от същия интервал на предходната година.

Като съществена причина за спада специалистите цитират продължаващите стопански проблеми, които лимитират потребителската интензивност и попречват продажбите на преносими компютри на фона на напъните, положени в каналите за дистрибуция, за елиминиране на запасите от устройства.

В опит да компенсират натиска на непродадения инвентар, марките за лични компютри понижиха размерите на ODM поръчките към своите договорни сътрудници – производители на портативни компютри. TrendForce има вяра, че подхванатите ограничения ще дадат резултати през второто тримесечие на 2023 година

Като се има поради предстоящото намаляване на остатъка, анализаторите предвиждат обновяване на тримесечния напредък в доставките на преносими компютри. Предполага се, че доставките през април-юни ще се усилят с 11% по отношение на януари-март и ще бъдат на равнище от 37,63 милиона единици. Но в съпоставяне със същия интервал на 2022 година, когато доставките на преносими компютри доближиха 45,7 милиона броя, понижението ще бъде съвсем 18%.

Въпреки че промоциите, планувани от доставчиците на компютри през втората половина на годината, може да имат позитивно влияние върху пазара, TrendForce счита, че те надали ще бъдат задоволителни, с цел да извърнат отрицателната наклонност. Тъй като фирмите и бизнесите желаят да понижат разноските си, в това число за възобновяване на компютърния парк, анализаторите чакат световните доставки на преносими компютри да намалеят с 13% през 2023 година

По-рано през март анализаторите от IDC намалиха вероятностите си за компютърната промишленост, базирайки се на макроикономически проблеми и общо намаляване на потребителското търсене. За 2023 година специалистите чакат спад в предлагането на настолни компютри, преносими компютри и таблети с 11,2%, до 403,1 млн. броя, което е под равнището от 2019 година Обемът на доставките на обичайни компютри ще намалее с 10,7%, до 260,8 милиона единици.

Възстановяването може да стартира през 2024 година: съгласно прогнозите на IDC, доставките на лични компютри и таблети ще набъбнат с 3,6%, спрямо 2023 година, и ще доближат 417,7 милиона единици, като още веднъж ще надвишат стойностите отпреди пандемията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР