Около 30 процента по-малко е гроздето тази година в сравнение

...
Около 30 процента по-малко е гроздето тази година в сравнение
Коментари Харесай

По-малко грозде и вино тази година в Югозападна България заради сушата

Около 30 % по-малко е гроздето тази година спрямо предходната в най-винения регион на Югозападна Българския - Сандския край. Причината за по-ниските добиви е огромната суша това лято. Заради по-слабата годишна продукция по-малко се чака да бъде и виното, създадено във винарните край Мелник.

Семейството на Любка Зикатанова се захваща с лозарство и винарство преди 15 години. Засаждат първите лози в региона на санданското село Хърсово, а по-късно построили и винарна. Сега на 300 декара земя отглеждат 17 сорта грозде, измежду които Широка мелнишка лоза, Руен, Мавруд, Сандански мискет, Шардоне и други. Реколтата е по-малко, защото цяло лято не е паднала нито капка дъжд.
Любка Зикатанова, винопроизводител: По-скоро драмата е това, че пък предходната година имахме градушка където набрахме 25 % от опциите, които дава нашето лозе, тъй че две следващи години с сведен рандеман несъмнено ще затрудни нашата работя, само че би трябвало да го преодолеем.
Реколтата е по-малко, само че качеството е по-добро, успокяват се винарите. Голямата болежка на Любка Зикатанова е, че винарни като тяхната, които създават малко над 100 тона вино годишно се следят от митниците.
Любка Зикатанова: Ние поддържаме онлайн връзка ежедневна с митниците, а виното е с нулев данък, аз мисля, че това е безмислено както за самите митници. Може би за огромен производител където някъде може да се създава и ракия, която е към този момент акцизна стока може би това е съображението, само че за нас си е едни тормоз.Добрата вест е, че в последните години българското вино става все потърсено и разпознаваемо освен в Европа, само че и по света и то поради положителното качество, което е прието и отличено на международни състезания с медали. Тук в тази винарна развиват сполучливо винен туризъм, а това лято с изключение на посетители от редица европейски страни са имали туристи от Бразилия, Индия, даже и от Колумбия
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР