Около 280 ученици от различни училища във Варна наблюдават и

...
Около 280 ученици от различни училища във Варна наблюдават и
Коментари Харесай

Близо 300 ученици наблюдават частичното слънчево затъмнение във Варна

Около 280 възпитаници от разнообразни учебни заведения във Варна следят и правят разнообразни действия по отношение на днешното отчасти слънчево затъмнение, съобщи кореспондент на Moreto.net.

Децата са кръжочници към НАОП " Николай Коперник ", като най-малките са в четвърти клас. Разделени са на работни групи, които имат съответни задания по време на затъмнението.

От Обсерваторията спомагат на всеки жител, който желае да огледа явлението през телескоп или специфични очила.

Затъмнението е очевидно от цялата страна, само че от Варна може да се следи най-осезаемо и най-дълго. Началото му в морската столица беше в 12:29:43 ч., а краят му ще е в 14:54:45 ч. Продължителността ще бъде 2 часа, 25 минути и 02 секунди.

От Източна България затъмнението се следи с малко по-голяма оптималната фаза. За Варна тя е 0.503 (с 39.4% закрита повърхност на слънчевия диск) и настъпи в 13:42:41 ч.

Подобно събитие от България ще може да се следи на 12 август 2026 година, сподели директорката на Обсерваторията Свежина Димитрова, а цялостно затъмнение - през 2081 година.

Днешното събитие няма да бъде 100% очевидно на никое място по света, от територията на Русия ще се следи максимумът - 82%.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР