Около 250 пилотни кита загинаха, след като заседнаха на брега

...
Около 250 пилотни кита загинаха, след като заседнаха на брега
Коментари Харесай

Стотици пилотни кита загинаха край Нова Зеландия

Около 250 пилотни кита починаха, откакто заседнаха на брега на отдалечения остров Чатъм в Нова Зеландия, където рискът от акули прави връщането им назад прекомерно рисково, заяви държавното управление в събота, съобщи NOVA.

Съобщава се, че пилотните китове, членове на фамилията на делфините, са били заседнали в петък в северозападната част на острова, заяви организацията за запазване на Нова Зеландия. Обучен екип евтаназира оживелите китове, с цел да предотврати по-нататъшни премеждия. „ Всички заседнали пилотски китове към този момент са мъртви и телата им ще бъдат оставени да се разлагат естествено на място “, сподели организацията.

New Zealand: Over 200 whales die in mass stranding
— 123 INFO DEUTSCHLAND (@123_INFO_DE)

Такива засядания не са необикновени на островите Чатъм, край източното крайбрежие на Южния остров в Нова Зеландия. Най-голямото записано сходно събитие се е случило през 1918 г с към 1000 кита. Преди малко повече от две седмици съвсем 200 кита починаха на плаж в отдалечената западна Тасмания на Австралия. Държавните служби за запазване на дивата природа съумяха да върнат във водата 44 от бозайниците.

A group of 215 have died after they on a remote Zealand, environmentalists said on Saturday.

— ANews (@anews)

Учените към момента не схващат изцяло за какво се случва всеобщо засядане на брега. Пилотските китове, които могат да набъбнат до на шест метра дължина, са доста общителни и елементарно могат да последват тези, които се заблудят към заплахата.

250 pilot whales die on beach of New Zealand’s remote island
— New Age (@NewAgeBDcom)

По публични данни в Нова Зеландия годишно към 300 животни се появяват край крайбрежията и не е извънредно групи сред 20 и 50 пилотски кита да заседнат. Но числата могат да стигнат до стотици. През 2017 година имаше всеобщо засядане на съвсем 700 пилотски кита.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР