Около 25 милиона души в Калифорния са пострадали от наводнения

...
Около 25 милиона души в Калифорния са пострадали от наводнения
Коментари Харесай

„Водата изтръгна дете от ръцете на майка му“: Бурите в Калифорния взеха 19 жертви

Около 25 милиона души в Калифорния са потърпевши от наводнения този уикенд, съобщи Би Би Си.

Няколко водни пътища са наводнени, минимум 19 души са починали, а на хиляди е казано да изтеглят домовете си.

В Монтесито, град на 135 км.северозападно от Лос Анджелис, локалните споделят, че дъждът утежнява ситуацията.

Кално свлачище лиши живота на 23 души през 2018 година и мнозина се притесняват, че може да се случи още веднъж.

Рита Бърбън приписва на италианските каменоделци спасяването на живота й.Майсторите са построили дома й преди повече от век и тя твърди, че е като цитадела.

Тя оцеля след бурята преди пет години, плачейки вътре с щерка си и няколко другари, до момента в който слушаха звука на камъни и други къщи, изтръгнати от основите си, които се блъскаха в дома й.

На идващия ден кварталът нагоре по брега от Лос Анджелис беше опустошен и съвсем 25 души починаха, в това число нейният комшия, който откри в градината си в калта.

„ Това е тон, който обичах “, споделя тя за рекичката, която бълбука в нейната градина, която в този момент е цялостна със зрели цитрусови дървета и райска ябълка, до момента в който синя чапла пие от калния й басейн.

" Сега знам какво може да направи. Всички имаме малко посттравматично стресово разстройство. "

Потокът Монтесито още веднъж се трансформира в плевел, вилнеещ поток през миналата седмица, което накара чиновниците на пожарната да издадат разпореждане " Напуснете! “предупреждение към цялата общественост, която включва някои от най-известните поданици на Калифорния като Опра Уинфри, принц Хари и Меган Маркъл.

Заповедта за евакуация в Монтесито е анулирана, само че жителите остават на ръба.Рискът от наводнения и свлачища е доста действителен.

Ейб Пауъл е съосновател на Santa Barbara Bucket Brigade, основана през 2018 година, с цел да активизира доброволци за разчистване след смъртоносното кално свлачище.

Филмовият продуцент Стив Макглотен е един от доброволците.Той живее в региона от 50 години, ав дома си на върха на скалата - от 27 години.

Помагането на другите, сподели той, отвлича мислите му от проблемите в личния му парцел и отчаянието, което изпитва, до момента в който дъждът продължава да вали.

Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм се причисли към доброволците, пълнещи чували с пясък в Санта Барбара.Той съобщи, че регионът е „ гореща точка “.

„ Преживяхме към 24 трилиона галона вода, паднали върху този щат през последните 16 дни “, показа губернаторът Нюсъм.

Калифорнийците са привикнали с рискови метеорологични условия - горски пожари, суша и опасност от трусове, само че „ парадът на бурите “, разтърсващ Калифорния, е нов.

Най-малко 19 души са починали в тези стихии, почнали в края на декември.Петгодишно момче към момента е в неопределеност, откакто беше изтръгнато от ръцете на майка си при бързо движещи се наводнения в централна Калифорния, когато попаднаха в капан, до момента в който караха към учебно заведение.

В Северна Калифорния лозята са под вода.В Капитола историческият пристан е сринат, а плажният град е опустошен.В именитата котловина Салинас реката се повишава и заплашва фамозния селскостопански център на Калифорния.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън към този момент подреди федерална помощ за окръзите Сакраменто, Мърсед и Санта Круз.

" Ако не успеем да забавим стоплянето на атмосферата, можем да чакаме да видиждаме от ден на ден и повече рискови събития “, сподели климатолог, до момента в който изследваше вредите от бурята на плаж във Вентура.„ И това е световно. Не е единствено в Калифорния “, добави той.

В Калифорния всички гледат телефоните си, чакат да чуят дали би трябвало да се изтеглят и се чудят къде може да е безвредно да отидат, в случай че би трябвало да изоставен града.

Рита Бърбън реши да не чака.Въпреки че е уверена, че къщата й ще оцелее, тя не желае да претърпява още веднъж контузията от ново свлачище.Тя избра да посети другари в Лос Анджелис този уикенд.

„ Просто не желая да минавам през още едно кално свлачище “, сподели тя и добави, че ще бъде „ нервна руина “, в случай че остане.


Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР