Около 2 милиона и 100 хиляди са българите, които не

...
Около 2 милиона и 100 хиляди са българите, които не
Коментари Харесай

Над 2 милиона са българите, които не могат да отопляват жилищата си по стандартите

Около 2 милиона и 100 хиляди са българите, които не могат да отопляват жилищата си по стандартите съгласно данни на Евростат.

Това сподели президентът на КНСБ пламен Димитров по време на форума " Енергийната беднотия - нови модели и принадлежности за справяне ", проведен от Конфедерацията и Фондация " Фридрих Еберет " България.

Според него това се дължи на ниски приходи, ниска енергийна успеваемост на постройките и високи цени на електрическата енергия. Достъпът до различни енергийни разновидности също е недорасъл, счита Димитров.

Енергийната беднотия е възходящ проблем в Европа и България и има заплаха да се задълбочава, означи водачът на КНСБ. По думите му над 54 млн. души в Европейския съюз живеят в енергийна беднотия, като този брой може да нарасне до 80 млн.

Без да имаме формулировка за енергийно небогати, подкрепяме към 350 хиляди лица и фамилии с близо 500 лв. за целия сезон. Нито толкоз са енергийно бедните, нито пък това е поддръжката, която имат потребност да получат, счита президентът на Конфедерацията Пламен Димитров. 

 При предпочитание живущите във входа могат да изискат стартиране на отоплението преди настъпването на трайно захлаждане. istock
Той подсети, че с актуализацията на бюджета са добавени 50 млн. за помощите за отопление през тази зима. По думите му това не взема решение въпроса, само че е някакъв жест. Като ги определим енергийно бедните, идва огромният въпрос по какъв начин ще ги подкрепяме, с какво, тъй че да е значимо и съгласно мен друго от сегашните 100 лв., които се падат на зимен месец, добави Димитров.  

Планът за възобновяване и резистентност е поел ангажимент да се регламентира определението за енергийна беднотия и да се открият критерии за установяване на семействата в състояние на енергийна беднотия и уязвимите консуматори, уточни Димитров.

По думите му три министерства са ангажирани с изработването на дефиницията –  на енергетика, на районно развиване и на труда. Към сегашния миг не сме доста напреднали, счита Димитров. 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР