Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на

...
Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на
Коментари Харесай

Община Сливен временно отлага инвестиционните си намерения за изграждане на фотоволтаици

Община Сливен краткотрайно отсрочва капиталовите си планове за създаване на фотоволтаичен парк. Това стана ясно по време на провелата се полемика на кмета Стефан Радев с общински съветници. Срещата се състоя в Общината по покана на градоначалника. До решението, към което се сплотиха всички участници, се стигна след обсъждане на разнообразни отзиви и оферти по тематиката, както и разбор на пазара на ел. сила, който по последни данни, бе избран като прекомерно изменчив, динамичен и рисков.

Темата още веднъж ще бъде дискутирана през есента, след деликатно изследване на пазара.

Идеята за създаване на фотоволтаичен парк от Общината за лично ползване се обмисля още от края на 2021 година Бизнес-проектът планува създаване на две идентични фотоволтаични централи с мощ по 3,5 мегаватчаса. Средствата за едната от тях към този момент са обезпечени от приходи в размер на 4,8 млн. лв. по контракт за възмездно право на градеж, напомни кметът Радев. За създаване на втората ще се употребява заем до 5 млн. лв., при преференциален лихвен % и период за погашение от 15 години, 2 от които са гратисен интервал.

Към момента Общината към този момент разполага със мнение от „ Електроразпределение Юг “ и финален контракт за присъединение към електрическата мрежа, механически план и позволение за градеж.

„ На процедура можехме да стартираме построяването още при започване на 2024 година В същото време обстановката е динамична - има огромна волатилност на цените на ел. силата “, уточни Стефан Радев. Той цитира данни от последните месеци за междинната цена на търгуваната електрическа енергия на българския пазар. Цифрите, по думите му, пораждат редица въпроси, неясноти и съмнения дали Общината да продължи работата по този план. Към мнението му в тази връзка се причислиха и общинските съветници.

В рамките на траялите полемики към разнообразни други възможности, бе решено краткотрайно отсрочване на дейностите по създаване на фотоволтаичния парк. Обсъждането ще продължи наесен, като Общината остава отворена за оферти и отзиви, увери кметът Стефан Радев.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР