Оказва се, че всеки десети депутат в новото Народно събрание

...
Оказва се, че всеки десети депутат в новото Народно събрание
Коментари Харесай

Новите 240: Всеки десети депутат е около 30 г.

Оказва се, че всеки десети народен представител в новото Народно заседание е към 30-годишен. Така по всичко проличава, че 47-мият парламент се обрисува като най-младия до момента, обобщава " Нова телевизия ".

Най-младият народен представител е 23-годишен, а множеството национални избраници ще прекрачат прага на Народното събрание за първи път. Те нямат и сериозен политически опит зад тила си. Една не дребна част идват от IT сферата, измежду тях има експерти по криптовалути. Други са адвокати, икономист. Зад депутатските банки сядат още водач, ултрамаратонец, шахматист и рапарът Ицо Хазарта.

От администрацията на Народно събрание обявиха, че са подготвени за посрещането на депутатите. Това, което се чака в този момент, е президентът да издаде декрет, с който да насрочи първия работен ден на депутатите.

За трети път в границите на 6 месеца новите 240 ще би трябвало да прекрачат прага на Народното събрание. За по-голямата част от това е изцяло ново начинание.

„ Случвало се е да насочваме депутати към коя част на постройката да се придвижат, с цел да отидат до зала „ Изток”, зала „ Запад”. Но това са неща, в които в границите на 1-2 дни се оправят”, изясни Теодора Димитрова.

Сградата беше пребоядисана още през юли, коридорите освежени, а повече от 300 изгорели крушки - заменени. Така това, което остава, е народните представители да заемат местата си в пленарната зала и стаите. Като най-голяма политическа мощ в новия парламент, най-вероятно депутатите от „ Продължаваме Промяната”, ще се настанят в стаята, която до скоро се заемаха тези от ГЕРБ. До дни и табелите ще се подменят.

В първия си ден всеки народен представител ще получи директория с конституцията и краткотрайна карта за гласоподаване. Те ще се гласоподават с тях, до момента в който бъдат свалени биометричните данни, с които системата за гласоподаване работи. А с всяко натискане на бутона, ще зависят бъдещите политики на страната. Затова и президентът даде обещание да свика Народното събрание до дни.

„ Пред новите депутати стоят две значими задания – сформиране на държавно управление въз основата на стабилно парламентарно болшинство и приемане на държавен бюджет”, уточни президентът Румен Радев.

Ще съумеят ли депутатите да одобрят бюджета за по-малко от месец? Историята помни и сходни разновидности, споделят специалисти.

„ Опитът демонстрира, че той може да бъде извървян за малко над месец. Така че не е невероятно, в случай че се забърза свикването на новото Народно заседание, да имаме признат до 31 декември. Но това е много на ръба”, изясни икономистът Лъчезар Богданов.

За да се гласоподава, обаче първо би трябвало да се внесе план от Министерския съвет. Такъв към момента няма. Възможен е и различен сюжет – страната да стартира годината със остарелия бюджет.

„ С други думи януари 2022 година, би трябвало да харчим, колкото януари 2021. На процедура не може да се подхващат някакви нови по-съществени нови политики – в обществена сфера, вложения, огромни промени не могат да се правят”, сподели още Богданов.

Законът за обществените слага и ограничавания. Старият бюджет може да се ползва не повече от три месеца.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР