Оказва се, че осите не са чак толкова безполезни все

...
Оказва се, че осите не са чак толкова безполезни все
Коментари Харесай

Откриха ценна и лечебна съставка в отровата на оси

Оказва се, че осите не са чак толкоз безполезни въпреки всичко. Група американски и бразилски учени откриха скъпа лечебна съставна част в отровата на тези хищни жилещи инсекти.

Екипът получил отровен протеин от отровата на подвид на азиатската оса, който убива бактерии, устойчиви на известни антибиотици, и посредством генетична трансформация го прави безвреден за хората, написа уеб сайтът phys.org, базирайки се на резултатите от проучването, оповестени в списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Известно е, че доста типове болестотворни бактерии са развили резистентност към съществуващите медикаменти. В същото време, съгласно учените, бактериалните инфекции съставляват към една пета от всички смъртни случаи в света. Затова учени от разнообразни страни непрестанно търсят нови антибактериални средства.

Биолози от Медицинския факултет на Университета в Пенсилвания откриха, че основната съставна част в отровата на жълтата корейска оса (Vespula lewisii) - пептидът мастопаран-L (Mastoparan-L) унищожава бактериалната мембрана, убивайки рискови патогени. В същото време този протеин, който нормално е безопасен за хората в дребни дози, към момента е много отровен. Той унищожава алените кръвни кафези и провокира алергична възпалителна реакция, която може да аргументи анафилактичен потрес при чувствителни човеци и даже да докара до гибел от ненадейно намаляване на кръвното налягане и прекъсване на дишането.
 Откриха скъпа и лечебна съставна част в отровата на оси
Учените са си сложили задача да подобрят антибактериалните свойства на мастопаран-L и да го създадат безвреден за хората.

„ Необходими са незабавно нови антибиотици за лекуване на непрестанно възходящия брой резистентни към медикаменти инфекции, а отровите са необработен източник на евентуални медикаменти “, споделя в прессъобщение на Университета в Пенсилвания Сесар де ла Фуенте, началник на научните проучвания и доцент в катедрата по психиатрия, микробиология и биоинженерство.

" Принципите и методите, които използвахме в това изследване, могат да бъдат приложени за схващане на антимикробните и имуномодулиращи свойства на пептидните молекули и за основаване на нови лечения. "

Учените се надяват, че въз основата на тези молекули ще бъдат основани нови антибиотици, а също по този начин те възнамеряват да продължат да учат отровите, с цел да намерят нови претенденти за ролята на антибактериални сътрудници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР