Оказва се, че две кафета и един хляб могат да

...
Оказва се, че две кафета и един хляб могат да
Коментари Харесай

Абсурдно: 10 лв за хляб и 2 кафета в единствения магазин. Ето къде

Оказва се, че две кафета и един самун могат да костват 10 лева Това се случва в павилиона в Дома за краткотрайно настаняване на чужденци в Бусманци. 32-годишен алжирец, който е там повече от година, взема решение да направи скрита камера, с цел да покаже нередностите при извършване на покупки от единствения магазин, заяви Българска национална телевизия.

Центърът в Бусманци е от затворен вид, т.е. няма по какъв начин хората вътре да излизат на открито като нас да си пазарят откъдето пожелаят. Заради пандемията свижданията са неразрешени, тъй че не могат да разчитат и на близки да им се внесе храна. Освен самун за 5 лева, там се продават и акцизни артикули – цигари сред 7-8 лева за кутия относително известни марки.

Плащанията може да се вършат и с евро, само че касови бележки не се издават, твърди нашият воин в репортажа. Общо взето надценката на другите типове артикули варира, като при киселото мляко, да вземем за пример, доближава към 400 %.

Скандален видеозапис разкрива нередности в Центъра за краткотрайно настаняване на чужденци в Бусманци. Затова сигнализираха жителите на дома. С фрагментите разполага единствено Българска национална телевизия. В институцията има павилион, в който един самун се продава на цена от 5 лева, а акцизни артикули - на повишени цени.

Видеозаписът е изработен от един от жителите на дома за краткотрайно настаняване. Кадрите от сряда разкриват ценоразписа на част от стоките, продавани в павилиона в " Бусманци ". На тях се вижда група чужденци, която отива за разнообразни артикули в единствения търговски обект в центъра.

За съпоставяне – цената на един самун от същия тип в комерсиалната мрежа е малко под 2 лева От клипа на мигрантите разбираме, че и цигарите, продавани там, са на повишени цени – другите марки костват сред 7 и 8 лева

Според закона - цените на цигарите са закрепени, тъй като са акцизна стока, затова не би трябвало да се продават на по-високи или по-ниски стойности.

Според чужденците ценовите амплитуди и на други артикули са много огромни. Във звуковите файлове, които ни изпратиха, хората настояват, че кофичка кисело мляко от 400 грама се търгува на 4 лева Шампоан за коса може да се закупи на 45 лева

На същата цена излиза и кг течен шоколад. Изключително повишена цена има и кг захар във въпросния павилион. Килограмът излиза 20 лева, само че се продавало на пластмасови чаши по 4 лева, настояват още чужденците. По 2 лв. за численост се продават домати, краставици и лук.

Срещу мощно повишените цени създателят на клипа твърди, че не се издават касови бележки. Човекът, направил фрагментите, ни изпрати и тъжби, за които споделя, че са изпратени до началника на Центъра. В тях са разказани цените и недерностите при извършване на покупки.

И още нещо забавно. Въпреки проектите у нас еврото да бъде въведено като платежно средство от 1 януари 2024 година, то в този павилион това към този момент е направено. От записа излиза наяве, че мигрантите могат да заплащат и в евро, само че по личен валутен курс на магазинчето.

Центърът в Бусманци е от затворен вид и хората в него нямат право да излизат. Към тези домове нормално се насочват мигранти, неотдавна хванати по границата и чакащи документите си за статут на бежанци.

Отправихме питане до Министерство на вътрешните работи за въпросния ценораспис на стоките. Поискахме и среща с началника на Дома за краткотрайно настаняване, с цел да го попитаме знае ли какви са цените и по какъв начин се дефинират? Известно ли е на началника, че в обекта се обменя валута, по друг курс от формалния? Кой и по какъв начин осъществя надзор на активността на комерсиалния обект? За в този момент отговор от вътрешното министерство още няма.

Въпросите ни към този момент остават без отговори. Надяваме се да ги получим в най-скоро време от вътрешното министерство. И да обяснят, в случай че е по този начин – за какво е по този начин и противоположното, в случай че не е по този начин, по какъв начин е в реалност.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР