Ожесточени боеве в Азовстал Кметът на разрушения украински град Мариупол

...
Ожесточени боеве в Азовстал Кметът на разрушения украински град Мариупол
Коментари Харесай

Нови санкции срещу Русия; евакуация от Азовстал

" Ожесточени боеве " в Азовстал

Кметът на опустошения украински град Мариупол по-рано в сряда заяви, че е изгубил контакт с украинските сили, отбраняващи стоманодобивния цех Азовстал на фона на " тежки боеве " с съветските войски. По-късно Вадим Бойченко разгласи, че контактът с украинската войска в завода е възобновен, предава БГНЕС.

Кремъл отхвърли Русия да щурмува завода, откакто Украйна упрекна Москва, че е подхванала " мощна " офанзива против индустриалната зона, последният редут на украинските сили. Командирът на Полк " Азов " заяви, че към този момент втори ден има съветски войски на територията на завода.

Русия разгласи прекъсване на огъня и отдръпване на своите сили, с цел да бъдат евакуирани цивилните жители. Хуманитарни коридори ще има на 5,6, и 7 май.

20 тела на цивилни открити в Киевска област

Телата на още 20 цивилни са били открити през миналото денонощие в Киевска област, заяви полицията. Това усилва общия брой на откритите починали цивилни до 1235. Шефът на районната полиция в Киев Андрий Небитов споделя, че последните открития са в Бородянка и близките села, на към 25 километра от Буча.

Байдън е " отворен " за повече наказания

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че е " отворен " за налагане на още наказания на Русия и ще разиска ограниченията със съдружниците от Г-7 през идващите няколко дни. „ Винаги сме отворени за спомагателни наказания “, сподели Байдън малко откакто Европейският съюз разгласи проекти за възбрана на вноса на съветски нефт и други нови ограничения, наказващи Москва за нашествието в Украйна.

Държави от Европейски Съюз, които се опълчват на ембаргото, са " съучастници ": Киев

Украйна твърди, че страните от Европейски Съюз, които блокират ембаргото върху вноса на съветски нефт, биха били съучастници в закононарушенията, осъществени от съветски войски на украинска територия, като финансират московските военни. „ Ако има страна в Европа, която ще продължи да се опълчва на ембаргото върху съветския нефт, ще има основателна причина да се каже, че тази страна е съизвършител в закононарушенията, осъществени от Русия на територията на Украйна “, сподели украинският външен министър Дмитро Кулеба. в брифинг в обществените мрежи.

Планиран боен церемониал в Мариупол: Киев

Украйна упреква Русия, че възнамерява да организира боен церемониал в опустошения град Мариупол на 9 май, с цел да отпразнува успеха над нацистите във Втората международна война. Киев заяви, че чиновник от президентската администрация на Русия е дошъл в стратегическия южен пристанищен град, с цел да следи проектите за парада на Деня на успеха.

Европейски Съюз приготвя спомагателни наказания

Ръководителят на Европейски Съюз Урсула фон дер Лайен сподели, че блокът ще наложи постепенна възбрана за съветския нефт като част от новите наказания за наказване на Русия за нахлуването в Украйна. „ Ще прекратим доставките на недопечен нефт от Русия в границите на шест месеца и рафинирани артикули до края на годината “, споделя тя пред Европейския парламент.

В Източна Украйна е ужасно

Руските сили не престават да нападат обекти в източната част на страната, заяви генералният щаб на Украйна. Москва се стреми да откри " цялостен надзор " над регионите на Луганск и Донецк и да поддържа сухопътен кулоар към окупирания Крим.

Губернаторът на Луганск Сергей Гайдай сподели, че двама души са починали през последните 24 часа и „ целият район е изцяло обстрелван, няма безвредно място “.

Евакуирани дойдоха в Запорожие

По-нататъшни евакуации от Мариупол се чакат в сряда, ден откакто 156 души дойдоха в украинския град Запорожие.

Беларус стартира маневри

Беларус, съдружник на Москва, който има обща граница с Украйна, подхваща " изненадващи " военни маневри, с цел да тества реактивния потенциал на своята войска, заяви нейното министерство на защитата.

Военните елементи на Беларус тестваха способността си да „ влизат в бойна подготвеност, да се придвижват в авансово избрани зони и да организират бойна подготовка “, се споделя в известието на ведомството.

Европейски Съюз да поддържа Молдова

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел дава обещание да усили военната помощ на Европейски Съюз за Молдова, съседката на Украйна, която е обект на поредност от офанзиви в Приднестовието.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР