ОИСР повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж, след като

...
ОИСР повиши прогнозата си за глобалния икономически растеж, след като
Коментари Харесай

ОИСР повиши прогнозата за световния икономически растеж

ОИСР увеличи прогнозата си за световния стопански напредък, откакто инфлацията се намали, а Китай излезе от рестриктивните мерки на Covid, само че предизвести за накърнимост, каквато се следи в разтърсванията в банковия бранш на Съединени американски щати, съобщи Агенция Франс Прес.

Организацията за икономическо съдействие и развиване съобщи, че в този момент чака международната стопанска система да нарасне с 2,6% през тази година спрямо 2,2% в предходната си прогноза от ноември.

Но тя остава под 3, 2% разтеб, следен през 2022 година, съобщи основаната в Париж Организацията за икономическо сътрудничество и раз в обновената си икономическа прогноза, озаглавена " Крехко възобновяване ".

" Вече започнаха да се появяват повече позитивни признаци, като настроенията на бизнеса и потребителите започнаха да се усъвършенстват, цените на храните и силата спаднаха и Китай изцяло отвори порти ", съобщи Организацията за икономическо сътрудничество и раз в своя промеждутъчен отчет за икономическите вероятности.

Но тя предизвести, че " подобрението на вероятностите е към момента нежно. Рисковете са малко по-добре уравновесени, само че към момента са ориентирани надолу ".

Организацията за икономическо сътрудничество и раз уточни несигурността по отношение на хода на войната в Украйна, риска от възобновяване на натиска върху енергийните пазари и въздействието на повишаващите се лихвени проценти.

Централните банки по света покачиха лихвените проценти в опит да укротят високата от десетилетия инфлация, само че пазарите се притесняват, че възходящите разноски по заемите могат да тласнат стопанските системи към криза.

" Признаци за въздействието на по-строгата парична политика започнаха да се появяват в някои елементи на банковия бранш, в това число в районните банки в Съединени американски щати ", съобщи Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

" По-високите лихвени проценти биха могли да имат и по-силно влияние върху икономическия напредък от предстоящото, изключително в случай че разкрият съществени финансови уязвимости. "

Главният икономист на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Алваро Сантос Перейра обаче съобщи пред кореспонденти, че не съществува " систематичен риск ".

Той съобщи, че обстановката е друга от тази по време на финансовата рецесия от 2008 година, защото в този момент има по-силно контролиране, множеството банки са " доста добре капитализирани ", а централните банки и регулаторните органи са реагирали " уверено ".

Организацията за икономическо сътрудничество и раз обаче съобщи, че към момента е належащо повишение на лихвените проценти за битка с инфлацията, защото натискът на енергийните пазари може да се появи още веднъж.

В четвъртък Европейската централна банка увеличи лихвените си проценти с внушителните 50 базисни пункта, до момента в който Федералният запас на Съединени американски щати заседава идната седмица.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз понижи прогнозата си за инфлацията с 0,1 процентни пункта до 5,9% през 2023 година, макар че увеличи прогнозата си за базисната инфлация, която изключва нестабилните цени на храните и силата, до 4,0%.

Организацията също по този начин увеличи икономическите си прогнози за 2024 година, като планува напредък от 2,9% по отношение на 2,7% в предходната прогноза.

Внезапното решение на Китай да анулира рестриктивните мерки на Covid през декември също докара до възстановяване на прогнозата.

Втората по величина стопанска система в света се чака да се възвърне през тази година с 5,3% напредък, съобщи Организацията за икономическо сътрудничество и раз, като увеличи предходната си прогноза от 4,6%. Миналата година тя се разшири с три %.

Организацията увеличи прогнозата си за растежа на Съединени американски щати до 1,5 %, а тази за еврозоната беше ревизирана до 0,8 %, като и в двата случая прогнозата беше нараснала от 0,5 % в предходната прогноза.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз понижи прогнозите си за растежа на Япония през 2023 година до 1,4 %. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР