Огромното разнообразие от кучешки породи позволява всеки любител да избере

...
Огромното разнообразие от кучешки породи позволява всеки любител да избере
Коментари Харесай

Кралски пудел

Огромното многообразие от кучешки породи разрешава всеки фен да избере подобаващото за него куче като външен тип, характер, задания, които да извършва. Повечето представители на кучешкото царство са умни и изпълнителни, подлежат на дресировка, някои измежду тях се отличават с прелестен външен тип.

Само едно измежду тях обаче съчетава безусловно всичко, което човек би се сетил да си пожелае за своя домакински другар. Кучето не инцидентно носи името кралски пудел. Това е аристократично, красиво, интелектуално животно. Не инцидентно е било любим на звезди като Бетовен, Жорж Санд, Томас Ман, Шопенхауер, а френският кралски двор го вкарва като желана порода за монарсите.

Сред всички типове пудели кралският е най-едър. В същото време има аристократична хубост и финес, присъщи нормално на по-дребните животни. Заедно с всичко това е едно от най-умните кучета в света. В светлината на тези обстоятелства не е чудно, че кралският пудел е бил любим на водачите на народите от Карл Велики до Чърчил.

За кралския пудел всеки знае нещо, само че постоянно може да научи и нещо ново. Кучето заслужава да бъде разпространявано, то излъчва класа.

История на породата кралски пудел

FCI е интернационалната асоциация на киноложките федерации. Тя признава на Франция правото да се назовава отечество на кралския пудел, въпреки и Германия да има съображение да претендира за това.

От немски наименованието на породата се превежда като водолюбиви птици, тъй че етимологията е немска, само че Франция счита, че това е национална порода за страната.

Всъщност кучето е с доста по-древен генезис. От открити гръцки и римски монети, датирани от І век преди Христа, се виждат изсечени изображения на кучета, изумително сходни на актуалните пудели. Франция обаче съумява да завоюва поради един френски художник от ХІІ век, изобразил пудел на стените на една френска черква в Реймс.

Първото научно изложение на кралския пудел е направено от швейцареца Геснер в средата на ХVІ век. Почти по същото време Ги Форе разказва разновидностите на пудела - разноцветен, кралски, мини пудел.

Все още няма цялостна изясненост по въпроса какви антични породи са взели участие във образуването на кралския пудел. Според най-популярното разбиране кръстосването на немски овчарка и испанско водно куче е дало като резултат тази порода. Други дават преимущество на френските водни кучета, на ирландските спаниели и други. Каквато и да е истината, резултатът от напъните на развъдчиците е отличен.

Как наподобява кралският пудел?

Кралският пудел е огромно куче, доста красиво и грациозно. Според стандартите височината му при холката е 45-60 сантиметра, тежи от 23 до 30 кг.

 Различни пудели

Главата на кралския пудел е права, съразмерно развита, задната част е леко увеличена. Челото незабележимо и напълно естествено минава в лицето на животното. Устните му са плътни, приблизително дебели, добре обрисувани.

Зъбите на кучето, междинни по мярка, захапката е вид ножица.

Носната гъба е черна или с цвят като на палтото.

Очите му са дребни, бадемови, ирисът е тъмнокафяв.

Ушите са с меки хрущяли, което им разрешава да видят свободно надолу или да лежат компактно до главата. Когато се заслушва в шумовете, ушите са преносими.

Вратът на кучето е умерено дълъг и завива към холката.

Кожата му е гладка, без гънки.

Тялото е съразмерно, хармонично, добре замускулено.

Гърдите са овални, а гърбът приключва с добре заоблена крупа.

Стегнатият стомах образува грациозен кучешки контур.

Крайниците са добре развити, пръстите на краката са компактно стиснати.

Опашката на кралския пудел е високо сложена, къса.

По отношение на цвета на козината на кралския пудел е главно в черно, бяло, алено, сребърно, кафяво, прасковено, кайсиево

Характер на кралския пудел

Характерът на кралския пудел е забавен и леко спорен. Отличителна линия е безкрайната обвързаност към притежателя на кучето. Понякога изненадва с държанието си - отхвърля да извършва съществени кучешки команди, въпреки че чудесно схваща какво се желае от него.

Предаността на пудела може да бъде безгранична. Кучето умее да се приспособява към безусловно всевъзможен характер, нагажда се към всевъзможен темп на живот и е най-преданото и чинно куче.

Според всички отзиви на експерти кралският пудел е на второ място по просветеност. Затова стопанинът му в никакъв случай няма да се отегчи с него. Комуникацията е на високо равнище и индивидът постоянно ще бъде свестен.

Кралският пудел има повсеместен темперамент, което го прави съвършен домакински любим за фамилии с деца. Разбира се с всички - остарели хора и дребни деца. Тъй като е общително творение, ще се схваща и с други домашни любимци.

Обучение на кралски пудел

Това животно има огромна сила, любознание и разсъдък. Те го карат непрекъснато да изследва заобикалящия го свят. Нужно е кучето да бъде натоварвано с умни задания, доста извършения и придвижване. Всичко би трябвало да става умерено, тъй като другояче животното ще покаже темперамент.

 Кралски пудел е огромно куче Снимка: sonyuser/pixabay.com

Нужна му е разходка на открито два или три пъти дневно, като местата се сменят. Разнообразието въздейства на развиването на интелигентността на животното.

Малък негов минус на кралския пудел е, че лае без причина. Навикът може да бъде изкоренен с вярна дресировка.

Грижи за кралски пудел

За козината на пудела си коства да се отдели задоволително време. Къдриците му са поразяващо разнообразни от козината на другите кучета. Ако бъде оставено без прическа, космите стават разхвърляни и разплетени, без значение, че структурата на косъма не образува заплитания, както става с други кучешки косми.

Желателно е да се подстригва един път месечно. Прическите са общоприети - континентален, британски лъв, скандинавски лъв и други.

Красивата къдрава четина на това куче не линее. Затова породата е добра за хора с алергии.

Що се отнася до цвета на козината - тя може да стане сива или да избледнее с възрастта. Белият цвят придобива жълтеникави и сиви петна, по тази причина диетата би трябвало да бъде добре уравновесена.

Освен постоянното подкастряне кучето се нуждае от постоянно сресване и къпане. То доста обича водата и на драго сърце се къпе. Ноктите, зъбите, ушите и очите на кучето също от време на време се ревизират.

Хранене на кралски пудел

Кралският пудел се счита за дълголетно куче, което доближава до 17 и повече години. За да се случи това, вярното уравновесено хранене е от голяма важност. Това животно има отличен вкус и в случай че не се следи, то е склонно към кучешко затлъстяване.

Изборът на храната на кралския пудел е на стопанина, без значение дали е домашна или индустриално приготвена, тя би трябвало да се следи като грамаж и систематизиране на продуктите. Месните артикули за възрастно куче би трябвало да са 35 % от цялото количество, а за кутрето - 45 % от цялата храна. Възрастно куче не трябва да яде повече от 300 грама месо на ден.

Говеждото месо, морската безмаслена риба са добър избор за хранене на кралски пудел, а положителната термична обработка е наложителна.

Към менюто на кучето би трябвало да участват също овесена каша, недопечен зарзават или плод за издръжливост на зъбите, зеленчуците съставляват една трета от менюто и могат да бъдат варени или сурови. Могат да се смесят със зърнени храни или месо.

Към храната на кралския пудел могат да се прибавят витамини и минерали при рекомендация от ветеринар.

Заболявания при кралския пудел

Породата е с добър здравословен статус. Въпреки положителния си имунитет, няколко са заплахите от болести при кралските пудели. Това са проблеми с ретината, поточно ретинална недоразвитост.

Заболяванията на гръбначния дирек и тазобедрена дисплазия при кучетата също са вероятни.

Вродената глухота, епилепсията, кучешки диабет, питателните алергии, проблемите с надбъбречната жлеза, кожните дерматити са все рискове, които дебнат и по тази причина постоянните прегледи при ветеринар и профилактиката са наложителни. Чувствителен е и към ухапвания от инсекти и това би трябвало да се има поради при преходите на открито.

Ако си търсите такова чаровно пуделче за домакински любим, разгледайте тези разгласи за кралски пудел.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР