Огромният пазар на САЩ предлага неограничени възможности за българските производители.

...
Огромният пазар на САЩ предлага неограничени възможности за българските производители.
Коментари Харесай

Как компании да продават на американците

Огромният пазар на Съединени американски щати предлага неограничени благоприятни условия за българските производители. Навлизането там изисква време и средства, само че има разновидности за всевъзможни бюджети. Липсата на национална реклама и непознаването на България остават съществена спирачка.
" Американският пазар има голям капацитет, само че е по този начин контролиран, че действително би трябвало да продадем продукта си три пъти - първо на вносител, след това на дистрибутор и по-късно на търговец на дребно, с цел да стигнем до крайния клиент ", споделя Биляна Маринова, съсобственик и шеф на фамилната винарна " Шато Бургозоне ", и обобщава провокациите пред българските компании, решили да навлязат на пазара в Съединени американски щати.

Усилията обаче си костват - със своите 325 млн. души население, което генерира една четвърт от световното ползване на семействата, това е на процедура най-големият пазар в света. " Съединени американски щати са катализатор за комерсиалните марки на потребителските артикули. Ако съумеете на американския пазар, ви вижда целият свят ", разяснява Иво Константинов, началник на вашингтонския офис на Американската комерсиална камара в България (AmCham), на форума Explore U.S., който беше проведен от AmCham и Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия в София преди седмица. Особености на пазара

Българският експорт на артикули за Съединени американски щати е извънредно разнороден - оптика, машини, електроника, маслодайни култури, химикали и доста други, като по данни за 2021 година общият размер е 1.2 милиарда $ и е доста по-голям от вноса (340 млн. долара), а тази година се чака да доближи 1.4 милиарда $. Неоползотворен капацитет обаче също има - американският пазар е голям, което има своите преимущества и дефекти. Потребителите там поддържат връзка прочувствено с продукта, възприемат го посредством комерсиалната марка и са отворени за новости. Но фирмите би трябвало да доближат до клиентите и да привлекат вниманието им, а това изисква избрани старания, уточни Константинов.
Реклама 1.4 милиарда $ се чака да доближи българският експорт за Съединени американски щати през тази година.
С огромната си територия Съединени американски щати не са еднороден пазар - обособените щати имат доста друга просвета, потребителски настройки и цена на нахлуване и по тази причина е основно бъдещият експортьор да дефинира към коя част на страната желае да се насочи. " Ако търсите голяма маса от консуматори, съсредоточени на относително едно място, това би била Калифорния. Ако търсите логистика и дистрибуция и достъп до най-вече консуматори като превоз и верига на доставки, това изрично би било Ню Джърси. Ако желаете ниски разноски и по-ненаситен пазар, това би бил дълбокият Юг, изключително Тексас, Флорида и Колорадо. От позиция на налози и юриспруденция, Делауер от дълго време към този момент е изтъркан като известност, само че имаме Уайоминг, който дава невероятни данъчни условия и поверителност ", заключи преимуществата на обособените райони Константинов. А в случай че задачата е експат общността, експортьорите би трябвало да се насочат към Флорида и Средния запад (Чикаго).
Ръководителят на AmCham България във Вашингтон Иво Константинов изясни, че другите щати имат друга просвета, по тази причина бъдещите експортьори би трябвало да дефинират накъде желаят да се насочат Фотограф: AmCham
Колко коства да продаваш

Любопитна специфичност на американския пазар е, че индустриалните разноски образуват относително дребна част от крайната цена на продукта - към 15-20%. За сметка на това разноските за пазарно нахлуване са доста по-големи и съгласно Константинов наложително би трябвало да бъдат планувани в пазарната цена.
Реклама
В взаимозависимост от това дали една компания възнамерява да продава артикули или услуги, дали те са контролирани или не, разноските за пазарно нахлуване могат да варират сред 20 хиляди и 250 хиляди $ , демонстрират данните на AmCham. Това може да включва цената на труда, вероятно ребрандиране, смяна на опаковката, визити до Съединени американски щати и присъединяване в изложби, правене на уебстраница и така нататък А цялата подготовка може да отнеме година - година и половина. " Това е кондензиран пазар, на който се конкурираме с производители от целия свят ", изясни Константинов и добави, че има способи да се влезе и нишово, с по-ниски разноски - да вземем за пример на етническия пазар, където задачата са емигранти от България и района.

Ключовата дума, с цел да продава една компания в Съединени американски щати, е " маркетинг ". " Ако нямате маркетингов бюджет, няма смисъл да ходите в Америка ", сподели Маринова. Друго значимо изискване по думите й е компанията непрекъснато да припомня за себе си. " Американските консуматори не са лоялни към марки и доста елементарно превключват от една към друга. Днес може да пият вашето вино, на следващия ден ще го не помнят не тъй като не го харесват, а просто тъй като има голямо обилие от артикули ", изясни тя. Тя предлага всичко, което може да отличи даден артикул от множеството артикули на други производители като премия или орден, да е ясно очевидно на опаковката.
" Американските консуматори не са лоялни към марки и доста елементарно превключват от една към друга. Днес може да пият вашето вино, на следващия ден ще го не помнят не тъй като не го харесват, а просто тъй като има голямо обилие от артикули. " Биляна Маринова, " Шато Бургозоне "
Дългият път до комерсиалните вериги
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР