Огромен скок на квотата за издаване на ваучери за храна

...
Огромен скок на квотата за издаване на ваучери за храна
Коментари Харесай

Кабинетът ще разреши ваучери за 1 млрд. лв. тази година

Огромен скок на квотата за издаване на ваучери за храна се планува в бюджета за тази година. В оповестения от финансовото министерство план на закон за държавния бюджет за 2022 година е записано, че годишната квота е 1 милиарда лева при настоящи 390 млн. лева

Причината за този растеж е желанието на държавното управление да позволи ваучерите да се употребяват освен за храна, само че и за възнаграждение на сметки за ток, вода, парно и газ. Възнагражденията под формата на ваучери са освободени от налози и осигуровки, както за чиновниците, по този начин и за работодателите, които ги дават.

Финансовият министър Асен Василев и министърът на стопанската система Корнелия Нинова към този момент разгласи, че ще се завишиот 80 на 200 лева и размерът на месечната сума, която служащите може да получат под формата на ваучери към заплата си.

Промяната обаче ще стане от 1 април с влизане в действие на бюджета за 2022 година Дотогава ще важат разпоредбите за 2021 година - работодателите ще може да дават ваучери за храна до 80 лева месечно на всеки собствен чиновник. Някои заведения за хранене също проемат заплащането на потреблението на храна с ваучери.

Все още обаче не е обнародван в Държавен вестник законът, който удължава действието на миналогодишния бюджет до 31 март т.г. Той бе признат на второ четене от Народното събрание в петък, 21 януари. Така неналичието на бюджет блокира раздаването на ваучери през януари. От финансовото министерство твърдят, че няма да има ощетени служащи и чиновници и че януарските ваучери може да бъдат раздадени дружно с тези за февруари.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР