Огромен скандал заформиха северномакедонските власти, след като на 4 февруари

...
Огромен скандал заформиха северномакедонските власти, след като на 4 февруари
Коментари Харесай

Фотографът Светломир Стоянов пред Lupa.bg: Македонските граничари се гавриха с българските медии

Огромен скандал заформиха северномакедонските управляващи, откакто на 4 февруари стопираха представители на българските медии на границата и не ги позволиха да отразят честванията в Скопие за 151-годишнина от рождението на Гоце Делчев. Българска публична делегация, водена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев сервира цветя на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата " Св. Спас " в Скопие. Властите в Скопие по всякакъв начин възпрепятстваха и български жители да отдадат респект на гроба на един от най-значимите български революционери, лидер и идеолог на Българските македоно-одрински революционни комитети.

Министерството на външните работи на България изрази страдание, че управляващите в Северна Македония, по извънредно неубедителни аргументи и в нарушаване на авансово дадените уверения, не позволиха отдаването на респект към делото и живота на Делчев от страна на български жители. Външно дефинира това отношение като унизително и неприемливо по отношение на българския народ и Република България.

Република Северна Македония сама блокира участието си в Европейския съюз, съобщи от своя страна вицепрезидентът Илияна Йотова. По думите й преговорният развой не може да стартира, до момента в който българите не бъдат записани в Конституцията на Северна Македония с ясна гаранция за съблюдаване на човешките им права.

Репортер на Lupa.bg се свърза с фотографа Светломир Стоянов - един от хората, които желаеха да преминат българо-македонската граница в събота рано сутринта при граничния пункт " Деве хълм ", с цел да отрази честванията на рождения ден на Гоце Делчев в македонската столица. Той, както и другите български публицисти, не бяха позволени на територията на РСМ. Светломир Стоянов е фотограф на свободна процедура и разказва себе си като " уличния фотограф ". Той стана прочут със фотографията на бездомното куче, което посрещна депутатите в първия работен ден на досегашния 48-и парламент, който имаше прекомерно къс мандат.



- Светломире, бихте ли разказали какво се случи на българо-македонския граничен пункт в съботния ден на 4 февруари, когато се опитахте с група публицисти да влезете на територията на Република Северна Македония?

- Исках да отразя визитата на формалната българска делегация в Скопие, водена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Аз дойдох на граничния пункт към 4,30 часа сутринта в събота. Преминах без проблем нашата граница, нашите гранични чиновници бяха доста общителни и ми спомагаха, и се озовах на македонска територия дружно с други сътрудници от разнообразни медии. Там ни споделиха да изчакаме, тъй като нямало ток и системата за инспекция на документите не работела.

Първоначално ни държаха един час на македонската граница, ревизираха ни, взеха ни документите. През това време един от сътрудниците говореше в колата на спикер по телефона и при него пристигнаха двама цивилни македонски жители, след това разбрахме, че са служители на реда, отвориха жестоко вратата на колата и започнаха да ни разпитват какво снимаме. Започнаха да викат: " Дайте телефоните, слезте от колата, елата в стаята, подпишете тези заявления ". Казах, че няма да подписвам нищо и попитах дали може първо да прочета документа. " Подписвай, подписвай, няма кво да четеш ", ми сподели един от македонските служители на реда. 

- В оня миг видяхте ли най-малко незадълбочено какво е написано в тези заявления?

- В тези заявления се споделя, че ние сме опасност за македонската национална сигурност и ни се не разрешава достъп до територията на страната.



Декларацията, която македонските гранични управляващи караха да бъде подписвана от българските жители на 4 февруари

- След като се легитимирахте с прес карта какво ви споделиха?

- Легитимирах се с прес картата и на българската, и на македонската граница. Македонските граничари ни споделиха, че не може да влезем с техника и в случай че желаеме да влезем като туристи би трябвало да оставим снимачната техника на граничния пункт. Казах им, че няма по какъв начин да оставя техника за 30 000 лв. ей по този начин.

Македонските служители на реда започнаха да покачват звук и да се държат жестоко и гадно с нас и да гледат неприятно. Българските публицисти, които тогава бяхме на македонския граничен пункт, бяхме заобиколени от служители на реда и аз непрестанно следих да не би да стартират да ни удрят или блъскат.

В последна сметка ни споделиха: " Решавайте - без техника ли ще влизате или се връщате с техниката. " Казах им: " Ще влезем с техника! " Доста пъти ни зададоха този въпрос, очевидно се надяваха, че ще отстъпим и ще си оставим техниката. Но нямаше по какъв начин да поверя на македонските граничари толкоз скъпа техника и да вляза като екскурзиант в Македония. Не ни даваха и да отидем до тоалетна. Казваха, че не било техен проблем и не знаят къде е тоалетната на македонската граница. Попитах дали някъде има тоалетна, кафе и вода и отговорът беше: " Това не е мой проблем! "



- Колко време прекарахте на македонската граница?

- Почти 12 часа - до 3 часа следобяд в събота. Нас като публицисти и фоторепортери изрично не ни пуснаха да влезем в Република Северна Македония, с цел да отразим визитата на министър Демерджиев, който сервира цветя на гроба на Гоце Делчев в църквата " Свети Спас " в Скопие. Аз бях в първата кола след българската делегация. 



- Българските управляващи спомагаха ли на българските публицисти, тъй че да може да си свършат работата в Северна Македония?

- Да, и от Външно министерство, и пиарката на вътрешния министър ни спомагаха. Дадоха ни и телефоните на българския дипломат в Скопие, говорихме с него. Казахме му, че са ни издали документ, че сме опасност за националната сигурност и не ни пускат да снимаме и се отнасят неприятно с нас, без ние да предизвикваме сходно държание. И че отиваме единствено да снимаме поднасянето на цветя на гроба на Гоце Делчев от българската делегация.

В събота сутринта нито Българска национална телевизия, нито Българска телеграфна агенция, нито който и да било различен публицист не беше пуснат. Македонските управляващи желаеха да разказват снимачната техника на всички медии и да записват серийните номера. Аз персонално отхвърлих. Това беше безспорна подигравка с българските медии. За мен не е обикновено да описваш техника нито на социална, нито на частна медия. Ние не вървим с крадени техника.



Македонските граничари не са по никакъв начин общителни с представителите на българските медии

- Вие разполагахте ли с акредитации, каквото нормално е условието на непознатата страна към публицистите при отразяване на събития на тяхна територия?

- Да, ние си бяхме създали акредитации съгласно разпоредбите на македонското външно министерство и отново не ни пуснаха да влезем. Имаше сътрудници, които имаха акредитации от преди и отново не ги пуснаха. В Скопие съумяха да отидат български публицисти, които са влезнали в Северна Македония дни по-рано, а не в събота.

- Имаше ли български публицисти, които да са се държали жестоко с македонските граничари?

- Абсолютно не. Всички сътрудници се отнасяха възпитано към македонските служители на реда и граничари. Но никой не разбираше за какво македонците се държат по този начин с нас, не ни пускат да влезем и ни пречат да си вършим работата.

Аз направих няколко опита да вляза в Северна Македония през пункта " Деве хълм ". Обръщах колата и се връщах на българска територия и след това отново отивах на македонския граничен пункт, само че все не ме пускаха.



- А македонските управляващи пускаха ли в събота до обяд въобще български жители?

- Правиха всичко допустимо да не пускат български жители с оправданието, че на пункта не работи системата за обработка на документи и записваха ръчно. Странно единствено на македонската граница не работеше системата и се твърдеше, че няма ток. Докато течеше церемонията в Скопие с присъединяване на министър Демерджиев не пускаха българи да влязат в Македония. За мен всичко беше съзнателно.

Министърът на вътрешните работи направи доста интелигентен ход като разгласи, че България дава на Македония три елемента и в този момент, в случай че на македонската граница спре токът, към този момент няма по какъв начин да настояват, че нямат зареждане. На българо-македонската граница в събота имаше голямо запушване поради коли и камиони с българска регистрация, които не бяха допускани в Северна Македония. Специално следих дали някой български жител ще си изпусне нервите и ще подходи нападателно към македонските граничари, само че такова нещо най-малко аз не забелязах. От българска страна провокации нямаше.

Но знам, че на церемонията в Скопие е имало македонски жители с чорапи на главите, които са обиждали българите, показвали са неприлични знаци и са проявявали експанзия към България и българите. Направи ми и усещане на границата, че някои македонски служители на реда преднамерено мълчаха, макар че български жители ги питаха всякакви неща. Явно целяха да предизвикат с мълчанието си българите, само че най-малко до момента в който аз бях там, не съумяха.

Снимки: Светломир Стоянов
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР