Оглавяваното от Десислава Танева министерство трябва да публикува списък с

...
Оглавяваното от Десислава Танева министерство трябва да публикува списък с
Коментари Харесай

Десет години по-късно: Държавата ще търси 80 млн. лв. от заменките на гори

Оглавяваното от Десислава Танева министерство би трябвало да разгласява лист с имена. Оценките на вредите са правени от дъщерната на агроминистерството компания " Агролеспроект "

© Анелия Николова Държавата ще си търси 80 млн. лева от заменките на гори, направени в интервала 2007-09 година след няколкогодишна сага с оценката на получените и дадените от частни лица имоти, участващи в покупко-продажбите, за които Брюксел разгласи, че са непозволена държавна помощ.

Казусът визира близо 80% от покупко-продажбите, стана ясно от изказване на земеделския министър Десислава Танева в Народното събрание в сряда.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики На пръв прочит сумата, която в този момент държавното управление ще търси, е по-ниска от даваните в общественото пространство хипотези за вредите от горските заменки, които провокираха всеобщи митинги в края на кабинета " Станишев ". А процедурата по събиране на вземанията може да отнеме и години.

103 покупко-продажби с непозволена помощ

В сряда земеделският министър Десислава Танева заяви, че най-сетне има резултати от експертизата на горските заменки, която трябваше да откри пазарната цена на парцелите, които страната е дала в покупко-продажбите и парцелите, които частните субекти са показали. Именно в случаите, когато има разлика, страната би трябвало да потърси доплащане от получателите на гори откакто през 2014 година Брюксел разгласи, че покупко-продажбите съставляват непозволена държавна помощ.

Оценителната експертиза, за която бе определена дъщерната на агроминистерството компания " Агролеспроект " през 2017 година, в този момент е посочила, че при 103 контракти за подмяна на земи е получена по-висока стойност от компаниите като листата с тях следва да бъде оповестен. Предвид, че общият брой на покупко-продажбите е 132, то това значи близо 80% от всички. Оценените декари са общо 110 хиляди дка като малко над 22 хиляди дка от тях влизат в графата непозволена държавна помощ. Така към този момент е почнало изпращането на уведомителни писма, с които страната ще си потърси 80 млн. лева, на колкото е оценена разликата сред парцелите, които страната е дала на частни лица против получените от тях.

Проблемът беше, че страната се е разделяла с парцели около морето, други курорти или огромни градове и постоянно е взимала в подмяна разпокъсани имоти навътре в страната. През 2010 година, когато на власт бе първото държавно управление на ГЕРБ, тогавашният аграрни министър Мирослав Найденов оцени заменките за " може би най-големият обир на прехода " и даже разгласи, че " в случай че тези земи и гори са били продадени на действителни цени, България е можело да заплати външния си дълг ". Покрай свадите тогава в общественото пространство се вършиха догатки, че заменките са нанесли вреди от сред 100-200 млн. лева до даже няколко милиарда.

На този стадий е мъчно да се предвижда по кое време финално ще бъде завършен проблема с горските заменки. Освен че това е първият случай, в който България ще би трябвало да си събира непозволена държавна помощ, актовете за възобновяване й е допустимо да бъдат обжалвани по правосъден път, което може да отнеме и години. Същевременно през годините представители на земеделското министерство са съобщавали, че парцелите от заменките са сменяли собствеността си.

Дългият път до развръзката

След като през 2014 година Европейска комисия дефинира замените на гори за непозволена държавна помощ, България имаше едногодишен период, в който трябваше да наеме оценител, който да дефинира цената на заменяните парцели, на чиято база страната да изиска или доплащане, или повреждане на покупко-продажбите. Този период обаче не беше спазен откакто години наред публичните поръчки за избор на оценител се проваляха, а една от версиите за това беше, че оповестената цена за осъществяването на услугата е прекомерно ниска. Така се стигна до есента на 2017 година, когато след следващата провалена поръчка организацията по горите започва процедура по обществено съревнование с оповестена цена от 120 хиляди лева без Данък добавена стойност, която е с 20% по-висока от миналата поръчка. Беше разгласен и 10-дневен период за подаване на предложения, стимулиран със неотложност на процедурата. Така в поръчка за оценка на заменките се явиха двама претенденти - държавната компания " Агролеспроект ", която е дъщерна на земеделското министерство, и Института по гората към Българска академия на науките, чиито предложения са единствено с 1000 лева разлика. В края на 2017 година организацията по горите избира " Агролеспроект " поради препоръчаната по-ниска цена- 114 хиляди лева без Данък добавена стойност за услугата, се вижда от обществената информация по процедурата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР