Огласената вчера съвместна декларация на петте постоянни членки на Съвета

...
Огласената вчера съвместна декларация на петте постоянни членки на Съвета
Коментари Харесай

Москва: Декларацията на ядрената петорка е подготвена по инициатива на Русия

Огласената през вчерашния ден взаимна декларация на петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за попречване на нуклеарна война е готова по самодейност на Москва. Това описа говорителката на съветската дипломация Мария Захарова и добави: " Русия твърдо се базира на предпоставката, че в една нуклеарна война не може да има спечелили и тя в никакъв случай не трябва да бъде разпалена ", оповестява московският официоз " Росийская газета ".

Петте международни сили (САЩ, Китай, Русия, Англия и Франция) показват в документа по-специално решимостта си да не позволен по-нататъшно разпространяване на нуклеарните оръжия и волята си да работят с всички страни за основаването на атмосфера на сигурност в името на още по-голям прогрес в разоръжаването. " Независимая газета " помества цялостния му текст.

Председателят на Общото заседание на Организация на обединените нации Абдула Шахид приветства декларацията, която негова говорителка назова правилно обръщение към цялата планета " в блян (...) да се предотврати оръжейна конкуренция " , показва " Известия ".

Първият зам.-шеф на външнополитическата комисия в съветския парламент Вячеслав Никонов съзря в декларацията историческо събитие, защото през последните години се постановяваше усещане, че водачите на петте нуклеарни сили не могат да се схванат за нищо. Освен това Никонов изрази убеденост, че за публикуването й е изиграла роля дипломацията на съветския президент Владимир Путин . А по думите на вицепредседателя на сената в Москва Константин Косачов, с този текст " нуклеарната петорка " показва пред света, че осъзнава своята отговорност за световната сигурност, най-малко що се отнася до контрола над нуклеарните оръжия, прибавя изданието.

Предвидено бе декларацията да се разгласява по отношение на откриването на Десетата конференция за разискване на Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия. Тя трябваше да стартира през днешния ден в Ню Йорк, само че бе отсрочена поради обстановката с ковид в Съединени американски щати, цитира " Новая газета " конкретизиране на съветското външно министерство. Дата за среща на върха на " нуклеарната петорка " към този момент няма съгласно известие на Кремъл, добавя " Комерсант ".

Договорът за неразпространение влезе в действие през 1970 година и страни по него са 191 страни. В момента нуклеарни оръжия имат 9 страни - Съединени американски щати, Русия, Франция, Англия, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея. Индия, Пакистан и Израел не са участници в контракта, а през 2003 година от него се отдръпна и КНДР, припомня електронният вестник " Медуза ".

Освен че Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея единствено от време на време влизат в състава на Съвета за сигурност като краткотрайни членки, арсеналите им не са задоволително внушителни за злополука от планетарен мащаб - за разлика от тези на страните от " топ пет ". Същевременно " дребните " нуклеарни сили просто са принудени да се ориентират по " огромните ". При това, доколкото през последните години от ден на ден се приказва за нужни промени в самата Организация на обединените нации, новата декларация може да стане първа стъпка по този път, разсъждава в коментар " Комсомолская истина ".

Документът е " апел за начало на разговор за смяна в траекторията на развиване на международната политика, която е в пик на ескалация . Главното е дали тази декларация ще има някакви значими последствия ", разяснява политологът Андрей Кортунов пред " Взгляд ". Декларацията е основа за плануваните няколко кръга от договаряния сред Москва, Съединени американски щати и НАТО, отбелязва той.

 Какво си споделиха Путин и Байдън по време на 50-минутния телефонен диалог Виж още

Руско-американската среща на 10 януари е планувана в границите на самодейността " Диалог за стратегическа сигурност ", препоръчана от Владимир Путин и сътрудника му от Съединени американски щати Джо Байдън на женевската им среща през юни м. година Този преговорен формат цели основно възкръсване на стратегическите контракти за надзор върху нуклеарните оръжия след студената война, написа " Свободная преса ".

Очаква се прочее в понеделник да бъдат разисквани също изострянето на връзките и настояванията на Путин, сложени на Байдън през декември. Путин настоя по-специално законодателно да се забрани влизането в НАТО на Украйна и Грузия; също така НАТО да се откаже от потреблението на военната инфраструктура на постсъветските страни или да развива двустранни връзки в защитата с тях, напомня изданието.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР