Одобреното на първо четене създаване на фигурата на обвинител, който

...
Одобреното на първо четене създаване на фигурата на обвинител, който
Коментари Харесай

ГЕРБ се спъна в прокурор, разследващ главния

Одобреното на първо четене основаване на фигурата на обвинител, който да проверява основния прокурор в България, е провокирало изненада в Комисията към Съвета на Европа за народна власт посредством право. От Венецианската комисия са оповестили това на днешното съвещание на мониторинговата група в Европейския парламент, заяви БНР, базирайки се на свои източници.

Мониторинговата група за демокрацията, правовата страна и главните права към комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент разисква за повторно обстановката в България. Заседанието е виртуално. В петък представителят на Венецианската комисия е декларирал, че сходна фигура не е част от международната процедура и е определил решението за нейното основаване като " необичайно ".

Той е подчертал, че сходно наблюдаване е възможно единствено по обособени случаи, каквато процедура съществува в Съединените щати. Отправена е била покана към премиера Бойко Борисов, само че той е отказал присъединяване.

 

В съвещанието на Венецианската комисия вземат участие зам.-правосъдният министър Евгени Стоянов и заместник-главните прокурори от Върховната касационна прокуратура Даниела Машева и Красимира Филипова, заяви „ Правен свят ”.

Припомняме, че на 3 декември ръководещите от ГЕРБ, с поддръжката на депутати от Обединени патриоти, внесоха законопроект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се планува основаването на фигура на прокурор, който да организира възможни следствия против „ обвинител №1 “. Идеята на вносителите е той да бъде избиран от Пленума на Висшия правосъден съвет за период от 7 години и без право на още един мандат. Идеята обаче провокира вълна от отрицателни мнения и мнение в юридическите среди, като специалистите дефинираха законопроекта като „ непотребен “ и „ припрян “.

Самото държавно обвиняване пък изрази позиция, че основаването на такава фигура въобще не е нужно. „ Всички жители са равни пред закона и не се позволяват никакви привилегии, учредени на публично състояние /чл.6 от КРБ/. Този принцип самичък по себе си основава неспособност от възползване на основния прокурор от каквито и да било привилегии, отличаващи го от всички останали жители на Република България. При съществуване на данни или доказателства за осъществено от него закононарушение, същият няма никакви законови пълномощия да въздейства върху процесуалното развиване на случая “, обявиха от прокуратурата във връзка плана.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР