Очиболецът е билка, позната още като горско прозорче, възел и

...
Очиболецът е билка, позната още като горско прозорче, възел и
Коментари Харесай

Целебни рецепти с очиболец

Очиболецът е билка, позната още като горско прозорче, възел и бутурак. Открива се в мочурливите, влажни места, около реките и предпланинските региони.

Билката съставлява многогодишно тревисто растение. Цъфти в красиви жълти цветчета, от които се получава плод от набръчкано изсъхнало орехче с многочислени семена. Използваемата част на растението е коренът. Той се вади рано на пролет или през късна есен. В него се откриват дейни съставки, като етерични масла, танини, гликозиди, органични киселини, восък и други

Впечатляващи са равнищата на катехинови дъбилни субстанции, галотанин, елаготанин, както и свободна елагова киселина, тритерпеновите торментилови киселини, тритерпеновият гликозид торментозид. Всички тези детайли способстват кръвоспиращото, противовъзпалително, запичащо и спазмолитично деяние на очиболеца.

 Билколечение

Очиболецът е постоянно срещана съставна част на редица целебни предписания. Запарката от него се ползва за пречистване на белите дробове, маточни кръвоизливи и кръв в урината. С него се лекуват кръв от носа и възпалени сливици. За задачата 2 чаени лъжички от билката се заливат с 300 мл вряща вода.

Запарката се оставя за към час, след което се прецежда. От нея се приема по 1 кафена чашка преди ястие 3 пъти дневно. При вътрешни кръвоизливи има заплаха за болния. В сходни случаи би трябвало да се приема под лекарско наблюдаване.

Билката има и външно приложение при рани, травми, мокри екземи, напукана кожа, ентероколити, кръвящи хемороиди и други За задачата се подготвя запарка от очиболец. 30 г билка се заливат с 500 мл вряща вода, след което се прецежда. С полученото се намазват засегнатите сектори.

Може да се подготви и настойка от цялото растение в зехтин – 1:1. Прилага се при болести на кожата. Пресен корен от растението, наквасен в бяло вино пък, се оставя да престои 10 дни. Използва се за повишение на апетита.

Освен употребен за лечебни цели, за очиболеца се счита, че има и вълшебен свойства. Носейки го под формата на талисман, той обезпечава на притежателя си обич, пари, мъдрост и дългоденствие.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР