Очевидно тътенът, който предизвика скандалът Илчовски“, няма да заглъхне

...
Очевидно тътенът, който предизвика скандалът  Илчовски“, няма да заглъхне
Коментари Харесай

Протяга ли някой ръце и към плажа край Велека?

Очевидно тътенът, който провокира абсурдът „ Илчовски “, няма да заглъхне скоро. А и периметърът му надали ще се ограничи единствено с нашата географска широчина. На този декор раздаването на порции от държавната баница и в последните часове на отиващото си държавно управление, надали би трябвало да ни изненадва. Наред с огромните пайове, кабинетът на Борисов не пропусна и някои по-дребни части.

Например едно от решенията на последното съвещание на министрите (преди да проработят в оставка)  бе откриването на процедура за възлагането на 15 годишна концесия на част от плажа " Велека " в Синеморец в случай, че срокът на контракта сред туристическото министерство и настоящия му наемател – компанията " Уиндис " ЕООД, изтича едвам на 11 ноември 2022 година.

Този фасон на „ преразпределение “

на морската линия беше въведен от предходния министър на туризма Николина Ангелкова. През пролетта на предходната година, в последните дни на своето ръководство, тя съумя да " отсвири " няколко несъответствуващи наематели, с цел да настани на тяхно място верните. ( Темата беше повдигната от „ Банкеръ “  в обявата от 26 май 2020-та „ Ангелкова разчиства Лозенец за новите концесионери “).

За разлика оттогава обаче, хората, положили съществени старания за превръщането на живописното място край Синеморец в едно от най-популярните по нашето Черноморие, не считат да се примирят с неговото завладяване. Собственикът на компания " Уиндис ", локалния предприемач Милен Бъчваров, е безапелационен, че взетото от кабинета решение е направено " въз основата на нестимулиран, необективен и подвеждащ отчет на Министерството на туризма, както и че е обнародвано в миг,в който към този момент има натрапен мораториум върху тъкмо тези дейности на Министерския съвет в оставка “.

Преди дни Бъчваров изпрати

публично писмо до туристическото ведомство

и до президента, в което се споделя, че екипът на плаж " Велека ", е наясно, че е за малко на него, само че се старае да гледа напред и да носи положително. А идеята, за която работи, е да сътвори сполучлив модел за екологично и обществено виновен бизнес, който включва доста сътрудници, другари и съидейници. Подчертава се също, че се работи с хора с потвърден опит в различния туризъм, обществените действия, в екологични начинания, планинското и водно избавяне, с сполучливи бизнес планове. Основната цел на всички е да реализират баланс сред опазването на природата и потреблението на нейните запаси.

В писмото се задават и въпроси като: " Защо за министрите в оставка не е приоритет спазването на договорени  връзки, даже оферират страната да получава по-ниска цена от бъдещия концесионер по отношение на в този момент приемания наем?. Докога предпазени територии няма да бъдат защитавани, а сполучливите екологични планове няма да бъдат подтиквани? Защо би трябвало да е притеснително да се влага в сходни дълготрайни планове с сътрудник държавен орган? Не е ли плаж Велека изключителна държавна благосъстоятелност, т.е. на всички нас? Трябва ли да се примирим с това, което остава след нас, изключително в случай че носи духа на неправда и позор? ".        

Морският плаж „ Устие на река Велека “ попада в територията на Природен парк Странджа, в рамките на Натура 2000 и е част от едноименната предпазена околност. Сегашните му стопани го трансфораха в образец по какъв начин в днешна България е допустимо да има плажна линия, ръководена по щадящ природата метод и както самите те споделят „ със съзнанието, че гостите тук сме ние “.

Инвестирано е в основаването на специфични пътеки, които по натурален метод да отклоняват посетителите настрана от дюните. А осведомителни табели акцентират какъв брой е значимо тяхното запазване. Ограничен е и достъпът на моторни средства. В акциите за разчистване на региона вземат участие и доброволци от чужбина като самодейностите им и осъществените акции в тази посока са не една и две...

Впрочем по време на пандемията стана ясно, че по-малките селища, с положително качество на туристическите услуги и известни най-вече измежду българите,

се показват по-успешно от огромните курорти,

зависещи от туроператорите и групите задгранични туристи. Конкретно Синеморец регистрира мощен сезон даже при COVID-19. И тъкмо това слага в още по-съмнителна позиция отиващите си управници, разбързали се тъкмо в този момент да дадат плажа на концесия за идващите 15 години, и то при занижена цена - 12.2 хиляди без Данък добавена стойност.

Обяснението на Министерството на туризма е, чепо-ефективното и оправдано ръководство на морските плажове е концесията, като самият законодател го е извел преди всичко и едвам по-късно е показал различната опция за ръководство и посредством наем. Аргументът е, че по-дългият период на концесионния контракт обезпечава опция за по-големи вложения и по този начин посетителите получавали значително по-високо равнище на туристическия продукт;

Според ведомството " по-дългосрочното съдействие на страната и икономическите оператори разрешава по-голяма сигурност, защото не се постанова непрестанно осъществяване на процедури и несигурността дали морският плаж ще бъде гарантиран. Туристическите оператори изискват дългосрочност и сигурност при ръководството на морските плажове ".

Хората на министър Николова приканват

Милен Бъчваров да участва в откритата процедура и да направи своята оферта, напомняйки, че отговорностите му ще бъдат идентични, както и при наемния контракт, само че при концесионният ще има задължения и за още вложения.

В позицията министерството е посочено също:

" Отрицателното отношение на досегашния наемател към откритата концесионна процедура опонира на изложените от него планове да работи за просперитета на морския плаж като рекреационен запас, който да се употребява по най-природосъобразния и транспарантен метод и да сътвори „ сполучлив модел за екологично и обществено виновен бизнес “. На същия през годините по наемния контракт са налагане не едно предизвестия за нарушавания и неустойки.

Откритата процедура е планувана доста преди края на мандата на държавното управление - планът за концесия за морски плаж „ Устие на река Велека “ е включен в Плана за деяние за държавните концесии за 2021 година, който е обществен и е оповестен на страницата на Националния концесионен указател. Причината за включването му беше изтичащия наемен контракт през 2021г., който е продължен до 2022 година....  Ето за какво изказване, че за морския плаж е планувано възлагане на концесия в изискванията на спонтанност или друго събитие, друго от дългото и комплицирано обмисляне на ръководството на морските плажове, е погрешно, защото сложността на концесионните процедури изисква обмисляне най-малко година преди приключването на настоящия контракт ".

Колкото до по-ниската цена, обяснението е: " Минималното оповестено концесионно заплащане е близо до наемната цена, която е избрана при пускане на наемната процедура. Следва да се вземе поради, че оповестеният за концесия обект е изменен и много по-малък от обекта, предан чартърен /Стар обект – 57 659 кв.м., нов обект  - 42 728 кв.м/. Минималното концесионно заплащане е изчислено по настоящата методика, която е изменена и участниците в процедурата следва да създадат своите обосновани финансови оферти ".

Това е ситуацията, сякаш всичко е казано ясно, а

въпросителните напълно не отпадат.

Може би тъй като на морето и за морето у нас се лъже както на никое място другаде. Да не сме слушали министри и други началници на туризма, да не сме ходили на плаж с концесия в България, да не сме били очевидци на тъпчене на предпазени територии и споразумяване на " наши " хора, иди - дойди. Тази забързана концесия, тази трогателна угриженост за плажчето край Велека тъкмо преди да си вземеш шапката и да си тръгнеш, не стои съществено, та в случай че ще не три, а пет папи да са галили главата на държавно управление на ГЕРБ.

Дали въпреки всичко нещата не са надалеч по-традиционни и някой „ по-подходящ “ човечец просто да е хвърлил око на тази част от Черноморския бряг?
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР