Очертава се хуманитарна катастрофа в огромен регион. Войната нанася трудно

...
Очертава се хуманитарна катастрофа в огромен регион. Войната нанася трудно
Коментари Харесай

Академиците от БАН: Очертава се хуманитарна катастрофа в огромен регион

Очертава се филантропична злополука в голям район. Войната нанася мъчно лечими рани в връзките сред хората, построява нови линии на ненавист. Войната против Украйна заплашва мира в цяла Европа, заплашва нейните полезности и цивилизационен модел, а дрънкането на нуклеарните оръжия заплашва бъдещето на човечеството.

За това предизвестиха българските учени и член-кореспондентите на Българската академия на науките в декларация за мир в Украйна.

От седмица се взривяват бомби и ракети, земята се тресе от снаряди, от двете страни умират освен военни, само че и голям брой мирни хора. Стотици хиляди бежанци, най-вече дами и деца, напущат страната си, принудени да търсят леговище от войната, измежду тях и хиляди хора с български корени.

Замислена като бърза военна интервенция с лесна победа, експанзията срещна възходящата опозиция на украинската войска и цивилното население. Днес сме очевидци на откровена военна експанзия, което не е задоволително, се споделя в документа.

Българските учени показват ясно своята позиция против войната в Украйна:
Отхвърляме войната като неприемлива алтернатива за решение на национални спорове и териториални спорове; подкрепяме острата отрицателна реакция на цивилизования свят, споделяна и от сътрудниците ни съветски и украински учени; изразяваме нашия съдбоносен митинг срещу военните дейности на съветската войска против суверенна европейска страна; солидаризираме се с хилядите съветски учени, в това число историци и слависти, които без боязън подвигнаха глас срещу войната, в отбрана на своите съседи и роднини, в отбрана на личната си ценностна система; настояваме за евакуиране на съветските войски от Украйна и бързо решение на филантропичната злополука на нейна територия.
Тези послания показаха учените от Българска академия на науките в своята декларация против войната в Украйна.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР