Очакваше се президентът да определи датата на изборите. Тази дата

...
Очакваше се президентът да определи датата на изборите. Тази дата
Коментари Харесай

ЦИК: Ще се справим с организацията на изборите

„ Очакваше се президентът да дефинира датата на изборите. Тази дата оттук насетне е определящият краен период, в който би трябвало да бъде проведена цялостната активност за провеждането на изборите “. Това сподели в предаването „ Лице в лице “ по бТВ ръководителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Александър Андреев, откакто президентът Румен Радев разгласи, че е подписал декрет за датата на вота – 4 април.

На въпроса дали ЦИК ще се оправи с организацията до тази дата Андреев отговори изрично „ Да “.

Относно рекомендациите на президента за промени в Изборния кодекс, като опция за гласоподаване по пощата, електронно гласоподаване и узаконяване на машините, той сподели, че те са ориентирани към законодателя.

На въпроса дали ЦИК може да изиска актуализация на изборните описи той отговори: „ За да желаяме актуализация, би трябвало да посочим в коя част те не са настоящи. Сега се изготвят на база данни от ГРАО по непрекъснат адрес на българските жители. Би следвало да бъдат настоящи “.

Андреев посочи, че въвеждането на дейна регистрация за вота е въпрос на политическа воля.

За гласуването на българите в чужбина той повтори казаното от външния министър Екатерина Захариева, че разкриването на секции зад граница и броят им зависят от единодушието на приемащата страна.

Председателят на ЦИК не счита, че информацията за бонуси за членовете на комисията в година без избори, че се заплащат наемите за жилищата им и са си купили скъпи телефони, би повлияла на доверието в изборния развой.

„ На ЦИК беше осъществена инспекция от Сметната палата и от Агенцията за държавен и финансов надзор. И двете институции в техните отчети не откриха осъществени нарушавания. За да може да работи обикновено, комисията има нужда от застраховане на работата посредством придобиване на активи, които служат за работата на всеки един от членовете на ЦИК “, разяснява Андреев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР