Очаквано, най-много свои представители вкара ГЕРБ – 4, от БСП

...
Очаквано, най-много свои представители вкара ГЕРБ – 4, от БСП
Коментари Харесай

Депутатите избраха своите представители в новия ВСС

Очаквано, най-вече свои представители вкара ГЕРБ – 4, от Българска социалистическа партия влязоха трима, “Обединените патриоти “ и Движение за права и свободи получиха по двама, а от “Воля “ не можаха да вкарат собствен претендент.

Боян Магдалинчев (от ВАС) и Вероника Имова (ВКС), препоръчани от ГЕРБ, Даниела Марчева (САС) и Драгомир Кояджиков (АСНС), посочени от Българска социалистическа партия, Боян Новански ( юрист ) - номиниран от Оперативна програма, и Стефан Гроздев (САС)- предложение на Движение за права и свободи, бяха определени за членове на Съдийската гилдия в съвета.

Кояджиев и Имова получиха най-вече гласове - надлежно по 228 и 227.

За Прокурорската гилдия пък бяха утвърдени - Гергана Мутафова - областен прокурор на Пловдив, и Калина Чапкънова-Кючукова - областен прокурор на Бургас - препоръчани от ГЕРБ, Светлана Бошнакова - висш прокурор - от Българска социалистическа партия, Йордан Стоев - зам.-апелативен прокурор на София - от Патриотите, и Пламена Апостолова - ръководител на столичното разследване - от Движение за права и свободи.

За първи път депутатите гласоподаваха за членове на правосъдния съвет с квалифицирано болшинство - т.е. един претендент би трябвало да получи повече от 2/3 от гласовете на народните представители или над 160 гласа.

Петгодишният мандат на сегашния състав на съвета изтича на 3 октомври. По закон изборът на нов състав би трябвало да се състои месец преди този момент.

"За първи път изборът на членове на Висш съдебен съвет от парламентарната квота няма да стане с нормално болшинство, а с квалифицирано болшинство, което значи, че отговорността за решенията ни е доста огромна ", разяснява по време на дебатите ръководителят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, представен от „ Фокус “.

Той акцентира, че чуването на претендентите е било транспарантно за жителите и това е доказателство, че изборът е оптимално транспарантен.

„ Срещу нито един от претендентите няма формирано дисциплинарно произвеждане. Всеки е в правосъдната система над 15 година Имали сме опция да се срещнем с професионалните им качества. Убеден съм, че ще носят своята отговорност и ще отговорят на упованията на обществото и на правосъдната система ", сподели още Цветанов, съгласно който няма нищо неприятно политиците да реализират консенсус и да има избор, който ги сплотява.

"Това, че един претендент е повдигнат от парламентарна група, не го прави член на групата във Висш съдебен съвет. Всякакъв симетричен симптом е абсурден. Трябва да бъдат определени претендентите, които са се показали най-убедително ", съобщи пък Крум Зарков от Българска социалистическа партия.

Според него, с цел да има сполучлив избор, парламентарните групи би трябвало да гласоподават дружно за претендентите, множеството от които го заслужават.

„ Кандидатите сложиха въпроса дали ще удържат на напън, само че никой не сложи въпроса от кое място идва този напън. А той идва от политически, стопански или други среди. Никоя гаранция няма да е толкоз ефикасна, колкото всеки от нас да поеме отговорност, че подобен напън няма да има. Това не е невероятно “, сподели още Зарков.

И се обърна към претендентите:

„ Няма никакво значение коя партия ви е издигнала, вие не дължите на никого нищо, с изключение на на себе си ".

Лидерът на "Воля " Веселин Марешки разяснява, че не е без значение медийният облик на всеки претендент. По думите му в обществеността се прокрадва съмение, че за членове на Висш съдебен съвет ще бъдат определени "послушни магистрати ", които ще пазят ползи на разнообразни олигархични кръгове.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР