Очакванията, че стотици зомби компании ще се провалят през идните

...
Очакванията, че стотици зомби компании ще се провалят през идните
Коментари Харесай

Swiss Re: Предстоят масови фалити на зомби компании

Очакванията, че стотици зомби компании ще се провалят през идните няколко години, завличайки стопанската система след себе си, са измежду главните терзания на застрахователите по отношение на намаляването на риска, което ги кара да начисляват по-високи награди – наклонност, която ще продължи с повишаването на банкрутите, показват от презастрахователния колос Swiss Re AG.

Зомби фирмите - термин за компании, страдащи от липса на входящи парични потоци, с които да покриват отговорностите си, са „ бомба с часовников механизъм”, като резултатът от екслозията ще бъде почувстван на фона на политиките на държавни управления и централни банки за евакуиране на ограниченията и тласъците, които помагаха на същите тези компании да останат живи по време на пандемията, споделя Джером Хегели, основен икономист на Swiss Re, предава Reuters.

Прогнозата идва на фона на рекордните цени на акциите и упованията за стопански напредък от 6.5% в Съединени американски щати през тази година.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Цените скачат с бързи темпове в страните с най-развити иконо...

Според Хегели, този оптимизъм е измамлив, защото се крепи на краткотрайни ограничения за фискална и парична поддръжка.

По думите му, делът на фирмите, които могат да бъдат наречени зомби, е скочил по време на пандемията, до момента в който в това време централните банки са наливали пари на пазарите, а държавните управления са осигурявали облекчения.

Междувременно, банкрутиралите компании в Съединени американски щати са намалели с 5% през 2020 година, показват от Swiss Re в отчет. Преди пандемията, към 20% от обществените компании в Съединени американски щати и Англия са били зомбита, до момента в който в Австралия и Канада те са достигали 30%, сочат данни на Банката за интернационалните разплащания.

За съпоставяне, зимби компаниите са оформяли към 15% от обществените компании в 14 напреднали стопански системи към края на 2017 година и 4% преди международната финансова рецесия от 2008 година.

Застрахователите са внимателни в прогнозите си накъде ще тръгне стопанската система след година и повече, споделя Хегели.

Те се въздържат от вдишване на риск, като са по-предпазливи във връзка с разпределението на активите на капиталовия портфейл и даже вземат защитни ограничения при застраховането на интервенциите и риска по веригата на доставки.

„ Те не се заблуждават от краткосрочната картина. Ако погледнете пазара през днешния ден, всичко наподобява отлично. Обаче е илюзорно да се счита, че ситуацията ще остане такава”, защото поддържащите ограничения ще бъдат изтеглени през идните месеци. А това ще усили от дълго време закъснелите банкрути на компании.

„ Притеснен съм, че ще забележим неочакван скок на банкрутите, защото равнището им понастоящем е много ниско”, споделя той. Застрахователите ще продължат да подвигат цените с цел да се уверят, че съответно са оценили риска в бъдеще, прибавя той.

Цените в международното обезпечаване започнаха да се повишават през 2017 година. През първото тримесечие на тази година е регистрирано покачване от 18%, сочат данните на Marsh & McLennan Companies Inc.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР