Очакваният съвсем скоро полет до Марс е честа тема в

...
Очакваният съвсем скоро полет до Марс е честа тема в
Коментари Харесай

Можем да проспим пътя до Марс

Очакваният напълно скоро полет до Марс е честа тематика в новините. Илън Мъск публично показа проектите си за нова ракета, която ще даде опция на SpaceX първа да стигне Червената планета. От друга страна, NASA приготвя нов марсиански роувър в границите на задачата Mars 2020.
Но галактическият полет с присъединяване на индивида е доста по сериозна задача, в сравнение с изпращането на роботи и осъществяване на научни опити отвън предалите на планетата. Необходима е освен подобаваща ракета от нов вид, само че и доста добре да се реши сходно странствуване в изискване на микрогравитация. Трябва да се извърши и меко кацане на повърхността на Марс, с цел да не пострада екипажът от хора.

Отворен остава и въпросът, по какъв начин да бъдат пренесени нужните количества вода и храна. А в случай че някой съществено се разболее?

В тази комплицирана обстановка се намеси Джон Брадфорд, експерт на основаната в Атланта SpaceWorks Enterprises.

Екипът на Брадфорд получи дотация от NASA в размер на $500 000 за адаптирането на многообещаваща здравна процедура, която може да реши обвързваните с космоса ограничавания. По време на Hello Tomorrow Summit в Париж, Брадфорд показа концепцията на своя екип по отношение на потапянето на екипажа на галактическия транспортен съд в по този начин нареченото „състояние с невисок метаболизъм“. С други думи, потапянето на екипажа в бездънен сън.

Тази концепция се базира на в този момент съществуващата здравна процедура за лечебна хипотермия или целево ръководство на температурата. Използва се при прекъсване на сърцето и при неонатална енцефалопатия. Пациентът в продължение на 48 часа се охлажда до 33 градуса по Целзий, като по този метод се предотвратява повреждането на тъканите от неналичието на кръвен поток. След това се употребяват седативни препарати, предизвикващи сън. Такава бе процедурата и с Михаел Шумахер, който получи ужасяващ удар в главата по време на втурване със ски в Алпите.

Тази здравна процедура може да бъде приспособена за задачите на галактическите полети. Хората от екипажа ще получават храната и водата непосредствено в стомаха благодарение на ендоскопска тръба. По този метод се заобикаля нуждата от дъвчене и хранене, както и от общоприетото храносмилане. Ще се употребява и електрическа стимулация на тялото, с цел да се избегне появяването на мускулна недоразвитост.

Брадфорд пресметна, че в положение на сходен сън, организмът има потребност от към една трета от нужните храна и вода. По този метод, се понижава товара на марсианската задача.

Всичко това значи, че хората ще спят по време на съвсем цялото странствуване, че мощно ще се понижи тяхното психическо и физическо натоварване, а ресурсите ще бъдат разпределени по-добре. Към сегашен ден, в сходна анабиоза индивидът може да се намира в продължение на една-две седмици, само че това време ще бъде увеличено.

Скептиците се съмняват в качествата на човешкото тяло да се разсънва след токова дълъг интервал на неестествен сън. Ние сме еволюирали, с цел да работим и да се развиваме по тъкмо избран метод, а следствията от дълготрайното влияние на ниските температури върху организма на индивида, към момента не са изучени.

Но проучванията на SpaceWorks Enterprises могат да бъдат доста потребни за медицината, да вземем за пример при трансплантация на органи, при оказване на незабавна помощ в екстремални условия и още доста други.

Разбира се, това няма да стане доста скоро. Според Брадфорд, потреблението на анабиозата ще стартира към 2030 година. Илън Мъск възнамерява да изпрати първите хора на Марс през 2024 година и очевидно в тази задача ще би трябвало да се употребяват добре познатите типичен способи.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР