Очакваме това да стане до 15 юни. В противен случай

...
Очакваме това да стане до 15 юни. В противен случай
Коментари Харесай

“Единни за промяна” блокират Петрохан и Е-79 до отмяна на решението на министъра на екологията

" Очакваме това да стане до 15 юни. В противоположен случай ще се срещне с нас, жителите на Северозападна България, на всеобщи митинги, които стартират на 19 юни. И те, митингите, няма да спрат”. Това разгласи на конференция водачът на „ Единни за промяна” Росица Кирова. Тя разясни, че митингите ще бъдат съсредоточени на три места – на изхода на Видин, при Монтана и при прохода Петрохан, където протестиращите ще разпънат палатков лагер. За безкрайно време.

Пред медиите Росица Кирова изрази подозрение, че за това непозволено решение министърът се е срещнал с цялата документи по процедурата.

„ Или не е имал предпочитание да я прочете или въобще това, което се случва във Видин, в Монтана, в Берковица, в Лом… въобще в целия Северозапад, не е приоритет и не е от голяма важност за него. Смятам, че отминаха времената, когато някой по официални аргументи може да си разреши да зачеркне развиването на цялостен един район. Отминаха времената, тъй като ние, като гражданско общество, показахме, че по този начин не може. И го показахме още през 2018та”, сподели госпожа Кирова.

На пресконференцята на „ Единни за смяна “ Росица Кирова изясни, че министърът е прекратил процедурата по Оценка на въздействието върху околната среда само единствено с претекста, че капиталовото желание е в несъгласие с режима, въведен с Плана за ръководство на предпазена зона „ Берковица”, без да се регистрира, че съществуващия път също минава през тази зона. Посоченият План за ръководство не е основан на действително съществуващи местообитания на птиците, а е изработен по догатки за съществуващи такива места. Не е взето под внимание и, че според Закона за запазване на земеделските земи, член 17а, алинея 1, т. 1 смяна на предназначението се позволява за създаване на инфраструктурни обекти. Както и, че като общ административен акт ПУ следва да е в сходство със закона. Не е взето пред тип и че според член 8, алинея 1 от Закон за устройство на територията съответно предопределение на парцел се дефинира от подробния организационен проект, а за територията без проект предназначението на поземлените парцели до влизане в действие на Подробен устройствен план са дефинира от фактическото им прилагане. Не проличава в претекстовете на министъра да е обследвал фактическото потребление на парцелите. Административния акт е публикуван, без да се изяснят обстоятелствата и събитията от голяма важност за случая.

Подходено е несериозно, безгрижно и даже безконтролно, което е повече от обидно за жителите на Северозападна България.

По думите на събралите се жители, сходни причини най-малкото са несериозни, само че точно с тях се стопират процедурите по един извънредно значим план, концепцията за чиято реализация е на повече от 100 години.

„ Всички екологични проблеми са извънредно значими за хората от Северозападна България, само че по едно и също време с това, нашето оцеляване и битие също е значимо. Действията на министъра опонират и на Конституцията. Министърът не може да се базира на документ, какъвто е въпросния План за ръководство като го слага над настоящи закони. И министърът би трябвало да знае това”, сподели Росица Кирова.

„ Умишлено или не, де факто, той е пренебрегнал закона, с цел да се позове на въведена от него възбрана. Той като министър на екологията би трябвало най-добре да реши, че вкарването на пътния поток в тунел е в десетки пъти по-щадящо за околната среда от прекосяване от подножието на планината, през билото ѝ и спускането му надолу още веднъж в подножието. Само по себе си това капиталово предложение ще усъвършенства екологичния статус на предпазените типове.

В конференцията се включиха членове и симпатизанти на гражданско обединяване „ Единни за промяна” от Видин, Берковица и Монтана и представители на ‘ Гражданската самодейност за автомагистрала до Видин и тунел под Петрохан “.

Пред публицистите доктор Емил Мушанов и Нели Александрова, едни от основателите и интензивно работещи за построяването на автомагистрала до Видин и тунел под Петрохан, също приканиха служебният министър да анулира заповедта си и да се вслуша в настояванията на жителите от района. „ Проектът за тунел под Петрохан е извънредно значим за развиването на Северозападна България – икономическо и социално”, съобщи доктор Мушанов.

„ При изговаряне и решения по капиталови оферти от национално и интернационално значение е нужен рационален метод и съответните способени органи следва да упражняват правата си рационално, добросъвестно и заслужено.

Очакваме анулация на решението, чакаме никой повече да не се слага над ползите на жителите на Северозапада. Очакваме неотложно възлагане на Оценка на въздействието върху околната среда и довеждане на Инвестиционното предложение за трасето София – Монтана с тунел под Петрохан до реализация.

Както аз, по този начин и членовете и симпатизантите на Гражданско отделение „ Единни за смяна “ ще бъдем непримирими към забавянето или отлагането на значимите за района ни инфраструктурни планове. В това отношение цялата политическа класа на България са наши длъжници. И никой не е в положение да ни приспи с общи изречения, немарливост, още повече с надменно отношение.

На 19ти, в събота сме подготвени да ви го покажем “ добави уредника на митингите от 2018та, Росица Кирова.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР