"Очакваме спешни и категорични мерки за недопускане на замърсявания. Контролът

...
"Очакваме спешни и категорични мерки за недопускане на замърсявания. Контролът
Коментари Харесай

Бургаски депутати към екоминистъра: Строг контрол и прозрачност за чистотата на въздуха

"Очакваме незабавни и безапелационни ограничения за недопускане на замърсявания. Контролът би трябвало да бъде праволинеен и ефикасен и при определяне на нарушавания на екологичното законодателство би трябвало да се работи с цялата суровост на закона. " Това акцентира бургаският народен представител Ивелина Василева от трибуната на Народното събрание при парламентарно запитване към министъра на околната среда и водите Нено Димов по отношение на положението на атмосферния въздух на територията на Община Бургас.
Да се създадат наставления от Министерството на околната среда и водите към операторите, с които да се изискат съответни механически ограничения за прекратяване на излъчванията, а осъществяването на тези наставления да бъде проследявано от контролния орган и обществеността да бъде съответно осведомена, изиска Ивелина Василева дружно с сътрудниците й от ПГ на ГЕРБ от Бургаска област - Димитър Бойчев, Диана Саватева, Галя Василева, Ася Пеева и Иван Вълков.

Според статистика на Министерството на околната среда и води, жители са подали 79 сигнала за неприятни миризми на "Зеления телефон " на РИОСВ-Бургас в интервала 26 януари - 6 февруари 2018 година Те са последвани от инспекции на територията на Лукойл Нефтохим АД, Кроношпан България ЕООД, както и в жилищните комплекси и квартали на Бургас. От тях е открито, че на площадката на Лукойл се правят действия по преправка на нефтени утайки. От оператора не са показани писмени доказателства за засилен надзор върху параметрите на инсталацията. Според министър Димов това е нарушаване на изискване 9.4. от комплексното позволение на сдружението. Подобно нарушаване е установено и при инспекция на Кроношпан България ЕООД. От РИОСВ-Бургас е подхванато сформиране на актове на неизпълнението на изискването, въз основата на които двете предприятия ще бъдат санкционирани.

Бургаските депутати от ГЕРБ настояха да се извършат още контролни инспекции от Изпълнителната организация по околна среда на промишлените съоръжения и да се види, имали неорганизирани излъчвания и наднормено замърсяване с органични субстанции. При нарушение на комплексното позволение на операторите да се подхващат дейности за тяхното прекратяване, а при несъблюдение да бъдат налагани наказания и в случай че това не докара до резултат законът разрешава в това число прекъсване на активността на части или цели съоръжения.

"Не на последно място, да се ангажира корпоративната и обществена ангажираност на операторите и да се изиска от тях оптималната неприкритост и бистрота пред обществеността за технологиите и производството, генерираните излъчвания и всички ограничения и действия по запазване на околната среда. " - настоя още Ивелина Василева.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР