„Очакваме от Скопие конкретни действия и гаранции за трайното и

...
„Очакваме от Скопие конкретни действия и гаранции за трайното и
Коментари Харесай

Генчовска: Очакваме от Скопие конкретни действия за необратимо изпълнение на Договора

„ Очакваме от Скопие съответни дейности и гаранции за трайното и необратимо осъществяване на Договора от 2017 година, както и гарантиране правата на жителите на Република Северна Македония с българско съзнание. “ Това съобщи пред публицисти министърът на външните работи Теодора Генчовска, която организира среща у нас с министъра по европейските и интернационалните въпроси на Австрия Александер Шаленберг.

Генчовска уточни, че двамата са разговаряли и за европейската вероятност на Западните Балкани.

„ Подчертах пред министър Шаленберг неизменимата поддръжка на България за европейския път на страните от Западните Балкани. Разбира се, напредъкът по пътя към участието непроменяемо е обвързван с правилото на лични заслуги. През последните месеци всички знаете, че България постави обилни старания за поощряване на позитивния климат в двустранните връзки с Република Северна Македония, в това число посредством иницииране на формати за засилено развиване на секторните политики. Ще продължим работата по създаване на същински добросъседски връзки с Република Северна Македония. Същите са вероятни обаче само с общи старания. “, добави тя.

От своя страна министърът по европейските и интернационалните въпроси на Австрия Александер Шаленберг съобщи, че позицията му е доста ясна и Австрия би желала договарянията с Албания и Северна Македония да стартират още през юни.

„ Разбира се, ние осъзнаваме, че има доста чувствителни точки и въпроси в двустранните връзки, които би трябвало да бъдат изяснени “, посочи той.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР