Очакваме информация за българката Силвия Аздреева, която прави опит да

...
Очакваме информация за българката Силвия Аздреева, която прави опит да
Коментари Харесай

Екстремните спортове 6-15 май 2022

Очакваме информация за българката Силвия Аздреева, която прави опит да изкачи Еверест . Тя е в състава на комерсиална експедиция, водена от непалския рекордьор Нирмал Пурджа. Аздреева е от Петрич и досега е известно, че е била единствено на един от високите върхове - шестхилядникът Ама Даблам (6812 м) в Хималаите. Очакваше се финалната офанзива на Еверест да бъде в първите часове на 15 май, само че поради прогнозата за мощни ветрове, има възможност от закъснение. ОБНОВЯВА съдебна експертиза
 Силвия Аздреева
Междувременно, Нирмал Пурджа, в чиято елитната експедиция е и катарската принцеса, упрекна испанска журналистка в расизъм. Обвинението пристигна, откакто Анхела Бенавидес сложи под въпрос изказванията на непалеца, че е изкачил Канчендзьонга този сезон без спомагателен О2 и че клиентите са се качили на личен ход до върха, поради появила се информация, че са били качени с хеликоптер до Лагер 2. 


Десетки души към този момент изкачиха този сезон Еверест . Сред тях е 18-годишна американка. На върха стъпиха и шестима чернокожи като част от 9-членна американско-кенийска група, която си беше сложила за цел да остане в историята като първия екип напълно от чернокожи, съумели да изкачат най-високия връх. Осъществени бяха изкачвания, също по този начин, на Макалу, Лхотце и Канчендзьонга. Руснак умря в Лагер 2 на Еверест в края на своята адаптация. Шерп беше затрит от лавина на Южната стена на Лхотце на към 6000 м височина.
Българката Михаела Енгларо завоюва четвърто място при дамите в свърхтежкото съревнование Транс Испания - 18 стадия за 18 дни, с обща дължина 1078 км! Михаела ги измина за 169:39:45 часа. Състезанието стартира на 25 април в Урдос, Франция и приключи на 11 май в Малага, Испания.

Димитър Стефанов победи в ултрамаратона " Каньон крийк " , който се организира в края на предходната седмица край Русе. Стефанов измина 60-километровото трасе с над 1000 метра денивелация за 5 часа и 35 минути. Най-бърза при дамите беше Валентина Тодорова, която финишира с време 7 часа и 30 минути.
 Станислав Атанасов - Мечката
На скалите край Враца на 7 и 8 май се организира обичайна Ботева алпиниада. На първо място се класира свръзката Станислав Атанасов и Росен Аначков, които изкатериха най-трудния маршрут от няколко въжета в България - " Dreamix " 8a . Втори на алпиниадата станаха Деян Милчев и Вихра Иванова, а на трето място - Ивайло Анастасов и Иван Марковски. Публиката видя презентация на един от най-известните български катерачи и бейсджъмпери в света Иво Нинов, а Александър Бонов екипира хайлайн на Вратцата и със своя екип показаха осъществявания върхи въжето, опънато на огромна височина.
 Ботева алпиниада
Слав Киров зае 18-то място във втория кръг от Европейската купа по спортно катерене за мъже и дами в дисциплината " боулдър " за мъже и дами, която се организира в края на предходната седмица в Бриксен, Италия. Другият ни катерач, който взе участие в надпреварата - Николай Русев, зае 23 място. Последният кръг в дисциплината " боулдър " ще се организира в Клагенфурт, Австрия на 20 и 21 май. В отборната класация сега България заема 14 място при мъжете и 21-о при дамите.   Слав Киров
Стотици хора се включиха в атракциите, проведени ПСС в Лакатник във връзка празниците на селото, над което се извисяват скалите с едни от най-посещаваните катерачни обекти в страната. Десетки посетители се спуснаха на 14 май по 100-метровия алпийски тролей . След това беше изработен водосвет при Кръста на починалите планинари и алпинисти, а по здрач се организира обичайното факелно шествие по скалните пътеки в региона.
 Алпийски тролей
Край Сливен по Гергьовден се организираха обичайните „ Юнашки игри “ - атракция със спортен темперамент. Участниците трябваше да изкачат така наречен „ Хайдушка пътека " с 43-литров кожен мях с вино на гърба си. Според уредниците на конкуренцията концепцията е тръгнала от роман на войводата Панайот Хитов, който разказва как  Хаджи Димитър е качил в планината мях, цялостен с вино. Тази година имаше и предизвикателство за дамите. Те носеха чувал с 25 кг брашно.При мъжете победи Милен Шидеров, който изкачи пътеката за 1:02:43, а при дамите - Тони Ганчева, с време 1:06:15. Надперварата включваше и дисциплини като " мятане на колосален камък " и " мятане на нож ".
 Юнашки игри
Екипът на Банско филм фест провежда благотворителна вечер за Украйна , по време на която ще бъдат прожектирани украински планинарски филми. През годините екипът на интернационалния фестивал е провел разнообразни благотворителни начинания за потърпевши при произшествия в планината, а след земетресението в Непал през 2015 година бяха издигнати 2 къщи с пари, събрани от самодейностите им.Вечерта, отдадена на Украйна, е в сряда, 18 май, от 18:30 в Дома на киното в София. В програмата са включени - лекция на пътешественика и доктор на десетки експедиции в Хималаите, доктор Славян Стоилов, осъществявания на музканта и художник Николай Иванов - Ом и прожекции на украински планинарски филми, които са били показвани в границите на Банско филм фест през годините. Подробности - в.---Новините следете в рубриката .
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР