Очаквам този парламент да гласува бюджета и през март да

...
Очаквам този парламент да гласува бюджета и през март да
Коментари Харесай

Юрий Асланов: Кабинетът зависи само от ГЕРБ и Промяната

Очаквам този парламент да гласоподава бюджета и през март да има нови избори Подготовка за договаряния сред партиите е белязана с огромна доза двуличие Новите обединения към този момент са отписали постоянното държавно управление. Сега водят борба кой да излезе отговорен Приемането на бюджета ще се трансформира в предизборно наддаване Всеки е подготвен незабавно да глътне властта. Но се опасява да изясни на гласоподавателите си, споделя социологът Юрий Асланов в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Господин Асланов, каква е Вашата прогноза - ще престанат ли политиците да се занимават със себе си и ще се сформира ли държавно управление?
-->
- Отговорът ми е два пъти не. Шансовете не са огромни - нито да се сформира постоянно държавно управление, нито политиците да спрат с нелепостите. Фактът, че най-важният проблем на обединенията в новия парламент се трансформира наличието или неприсъствието на съветския дипломат Елеонора Митрофанова на откриването приказва, че самите политически играчи са отписали този парламент. Не гледат съществено на неговата вероятност.

- Имам възприятието, че към този момент сме влезнали в нова предизборна акция, тъй като с изключение на Митрофанова, изгоря и посланикът на Беларус,  скараха се и за посланик номер 1 на Северна Македония - т.е. върви се по към този момент одобрените разграничителни линии и опорни точки.

- Т. нар. подготовка за договаряния сред обединенията е белязана с огромна доза двуличие. Изглежда главните обединения авансово са решили, че няма да го бъде постоянното държавно управление. И в този момент водят борба на тематика тълкования кой да излезе по-виновен за това, че няма кабинет. Защото са наясно, че хората желаят да има постоянно държавно управление. Затова и са се загрижили по какъв начин ще обяснят, че няма да го има. И, несъмнено, всички се готвят за следващите предварителни избори.

- Сега всички гледаме ГЕРБ-СДС, защото мандатът е при тях. Преди няколко дни Росен Желязков /ГЕРБ/ хвърли светлина какъв е проектът на политическата групировка - сформиране на програмно държавно управление, което не е коалиция, а има ясни цели и задания за идните тежки месеци. Има ли късмет това да се случи и поради страховете на хората поради инфлацията и сметките на ток през зимата, както и непредвидимостта по отношение на развиването на войната в Украйна?

- Както и да етикетират вероятно държавно управление - програмно, експертно, то всъщност ще е съдружно, тъй като ще би трябвало да получи поддръжка от избрани парламентарни групи, т.е. поддръжката за него ще бъде политическа. Няма по какъв начин да се избяга от това, както и да го завоалират. Но задачата е сякаш да се размие отговорността, да не е ясно кой ще я носи за дейностите на този кабинет. Поредна хитрост, която не знам дали ще свърши работа. За предпочитане е честният метод - да се каже " вършим коалиция с избран период, с 3 или 5 точки в програмата като цели ". Това е честният метод, само че няма да стане. Поне в този момент.

- Страхуват ли се политиците да поемат отговорност, тъй като ще се сблъскат с доста компликации през зимата и ще понесат негативи поради това?

- Не, всеки от тях е подготвен незабавно, в случай че му се даде опция, да глътне властта. Страхът е от друго естество - по какъв начин да го изясняват по-късно пред своите гласоподаватели, с цел да не изгубят електорални позиции.

-  Преди няколко дни Бойко Борисов сподели, че се отнася с почитание към " Възраждане " и с тях би се работило елементарно, въпреки че имат идеологически разлики. Досега тази партия постоянно бе изключвана от възможни конфигурации, само че допустимо ли е въпреки всичко и те да бъдат поканени под някаква форма?

- Не знам дали " Възраждане " желаят да договарят с някого. Поне не дават тип за такова нещо. Те оповестиха своята цел - ние се борим за независимо ръководство. Т.е. ние сме в Народното събрание, ще играем за избори до момента в който не получим цялостно болшинство. Това е посланието на " Възраждане ". Ако се отметнат от него, също рискуват да изгубят почитатели.

- Ако опитът на ГЕРБ да направи кабинет не е сполучлив, какво ще направи Политическа партия, откакто получи втория мандат?

- Политическа партия споделиха, че ще опитат също, само че да отбият номера, евентуално.

Трябва да сме наясно, че съставянето на постоянен кабинет зависи главно от две обединения - ГЕРБ и Политическа партия. Всичко останало ще бъде някакво продължение на мъката, тъга. Ако тези две обединения се спогодят между тях, ще има постоянно държавно управление. То няма да е супер устойчиво или свръх стабилно. Но въпреки всичко ще се употребява с задоволително парламентарна поддръжка. Тези две обединения имат 120 народни представители общо, ще сложат една черешка на тортата - някой за бижу от горната страна, с цел да имат нужното болшинство. Няма значение кой. Може даже да е Стефан Янев, той е подготвен на всичко. Всякакви други комбинации са неуместни и импровизация.

- Но чухме какво споделиха от Политическа партия - че са подготвени да бъдат единствено " градивна съпротива ".

- Опитът ме е научил да не пипвам религия на всичко, което се приказва, когато опре ножът до кокала. Но по този начин наподобява все още - че вероятността е извънредно ниска, да не кажа, че клони към нула да се направи постоянен кабинет.

- Но въпреки всичко виждате и някаква вяра?

- Да.

- Много се приказва за третия мандат, който в поредицата от избори, които преживяхме, се е трансформирал в огромната конспирация. На кого би трябвало да го връчи президентът, с цел да има някакъв късмет за триумф? Българска социалистическа партия към този момент е получавала този прославен мандат, видяхме какво се случи. Ако го вземат " Възраждане " или Демократична България, да вземем за пример?

- Ако първите два мандата се провалят, аз не виждам никакви шансове у който и да е третият мандат, да се случи сполучливото му осъществяване. Не имам вяра в това. Когато в Народното събрание има 7 парламентарни фракции, трети мандат може да се връчи на който реши президентът. И е разумно той да го връчи на този, който приказва, че го желае най-вече. И второ - на този, който ще провокира минимум разграничителни линии. По тази причина се заприказва за най-малката партия в Народното събрание - " Български напредък " на Стефан Янев. В това няма логичност, по-скоро е неуместно. Затова и нямам доверие. Стигне ли се до трети мандат, по-добре, в случай че има опция, да се удължи оптимално времето на Народното събрание, с цел да се свърши някаква работа. И да се върви на избори.

- Кога съгласно Вас ще са новите предварителни избори?

- Конституцията е много неопределена в това отношение, тъй като има записани периоди, само че не за всичко. Например няма точни периоди за връчването на третия мандат. Той се връчва на парламентарна група, не на претендент за министър-председател. Второ, няма избрани периоди какъв брой време може да се бави този трети изследователски мандат. Защото той по формулировка е спешен и Конституцията по тази причина не е разписала периоди. Но рационално е да чакаме, че идващите предварителни избори, в случай че се стигне до този сюжет, ще бъдат първоначално или средата на март.

- Това значи, че до декември ще съумеят да устискат работещ парламент! Не е ли прекомерно оптимистично?

- Този парламент би трябвало да одобри бюджета за2023 година Макар че персонално мен този сюжет ме тормози повече, тъй като ще стартира едно предизборно говорене - нещо сходно видяхме и предходната година. Един ще споделя - 20% нарастване на пенсиите, различен ще наддаде до 25%, третият ще го надскочи - не, 30% желая! И ще се получи каша, резултатът от която може да бъде извънредно дебалансиран бюджет, а той така и така в този момент не е изключително уравновесен. Което ще ни отдалечи от оповестени значими национални цели - финансовата непоклатимост и еврозоната.

- Още един фактор би трябвало да имаме поради - обстановката към войната в Украйна, която е неразбираема, плашеща, всичко може да се случи. Как ще се оправим без парламент, в случай че би трябвало да се вземат значими решения?

- Не е единствено един фактор, само че това с идентична мощ важи както за длъжностен, по този начин и за постоянен кабинет. Тези външни фактори, които  не зависят от нас, ще продължат да работят. Правителство ще има - служебно или постоянно. И то ще се изправи пред тези провокации. Няма никакво значение дали ще има парламент или не. Аз не виждам различен вид, с изключение на Народното събрание да одобри бюджета за 2023 година Какво друго може да свърши за късото време, в което ще просъществува, в случай че се отиде на следващите предварителни избори. Хубаво е народните представители да се съсредоточат единствено върху тази задача, а не да се разпиляват по една необятна гама от нелепости. Но като се има поради, че всички ще се готвят за следващите избори, се опасявам, че нелепостите може да вземат връх.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР