Очаквам досегашните министри на вътрешните работи и на електронното управление

...
Очаквам досегашните министри на вътрешните работи и на електронното управление
Коментари Харесай

Денков е против участие на Стоянов и Йоловски в служебния кабинет

Очаквам досегашните министри на вътрешните работи и на електронното ръководство Калин Стоянов и Александър Йоловски да не останат в бъдещото служебно държавно управление. Това съобщи министър председателят в оставка акад. Николай Денков, представен от БГНЕС.

„ Шенген е огромна победа за България и нямаше да се случи без общите старания на министрите в държавното управление. Екипната работа беше доста значима. Когато се види, че хората работят дружно и има общи цели, по този начин се ражда доверието. Както споделих Шенген е на първо място доверие “, съобщи акад. Денков.

Той акцентира ролята на Народното събрание и признатите от него закони през 2023 година Според него това е дало опция на България да влезе в Шенген.

Акад. Денков съобщи, че сме извървяли повече от половината път до пълноправния Шенген. „ Който познава добре механизмите, знае, че след първата би трябвало да се случи и втората стъпка. Търси се политически подобаващ миг след европейските избори, може би след австрийските избори, когато ще бъде взето решение “, уточни министър председателят в оставка. Той посочи, че това решение ще зависи от две неща: по какъв начин се развива политическата обстановка у нас и властта в Австрия и останалите европейски страни да не бъде взета от крайнодесни и антиевропейски партии. „ Има всички индикации, че това няма да се случи “, добави акад. Денков.

Той се надява, че служебното държавно управление на Димитър Главчев ще продължи напъните за пълноправното ни участие в Шенгенското пространство. „ Слабо познавам Димитър Главчев. Той има престиж на сериозен и справедлив човек. Единственото, което ме изненада, бяха опитите да се каже, че няма връзка с ГЕРБ. Разчитам на това, че той има престиж и ще направи състав на кабинет, който не буди подозрение за едни почтени избори “, сподели акад. Денков, наблягайки, че честните избори няма по какъв начин да се проведат с хора, на които нямаш доверие или са изгубили доверие.

Акад. Денков съобщи, че в случай че Калин Стоянов остане вътрешен министър, това ще хвърли сериозна сянка върху честността на изборите. „ Имам аргументи да го кажа. Работих с него. Винаги съм казвал положителни думи за работата, която свърши по Шенген. Искам да подчертая, че с изключение на него има и други хора, които свършиха добра работа – заместник-министър Дундакова беше лице за връзка със западните сътрудници за Шенген. Друго лице, което изигра основна роля беше Крум Гърков “, сподели министър председателят в оставка.

Липсата на доверие на акад. Денков към Калин Стоянов е обвързвана с това, че той нищо не е направил в битката с пазаруването на гласове по време на локалните избори. „ Ето ви знак, който е справедлив. Министър Стоянов и министърът на електронното ръководство изгубиха моето доверие поради провеждането на локалните избори “, изясни министър председателят в оставка и добави: " Очакваме тези двама министри да не останат в служебното държавно управление. Ако останат, това е решение на бъдещия министър-председател, това ще значи сянка върху честността на изборите "

На въпрос на БГНЕС за това, че неналичието на постоянно държавно управление води до отлагането или провалянето на редица значими срещи, в това число с немския вътрешен министър, който трябваше да бъде на посещаване у нас в средата на април, и дали това не е значим знак, че пътят ни към пълновръстен Шенген няма да е елементарен, Денков съобщи: „ Трябва да се обединим още веднъж. Ще направя всичко допустимо, с цел да оказа помощ на идващия министър председател страната по най-бързия метод да продължи по пътя на промените, да продължат да се трансформират тези закони, които са нужни, като Закона за правосъдната власт. Ние нямаме работещ антикорупционен орган. Трябва да се върнем още веднъж на пистата на промените, в случай че желаеме да има доверие в България и да идват тук други държавни и държавни глави “.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР